Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Hockey

Republikeinse presidentskandidaat Scott Walker trekt zich terug

Scott Walker, presidentskandidaat en gouverneur van Wisconsin, met een ijscoupe in Dallas (Texas).
Scott Walker, presidentskandidaat en gouverneur van Wisconsin, met een ijscoupe in Dallas (Texas). Foto EPA / Larry W. Smith

De Republikeinse presidentskandidaat Scott Walker heeft zich teruggetrokken uit de race om het presidentschap van de Verenigde Staten. Walker las gisteren in de Amerikaanse stad Madison een verklaring voor waarin hij zei de negatieve toon te betreuren die rond de Republikeinse campagne hangt.

Twitter avatar ScottWalker Scott Walker Please see my statement from earlier tonight on my campaign --> https://t.co/OGhOQgEPyO - SW

Negatieve toon?

Walker zei gisteravond (lokale tijd) dat “de debatten bol van persoonlijke aanvallen staan”. Walker doelt vermoedelijk op de deelname van miljardair Donald Trump. Walker:

“Ik geloof erin dat de kiezers vóór iets willen zijn en niet tegen iemand. We moeten denken in oplossingen in plaats van enkel te praten over hoe slecht de dingen zijn. We moeten terug naar de basis van onze partij.”

De gouverneur van Wisconsin roept andere Republikeinse presidentskandidaten op ook terug te treden zodat er een sterke kandidaat overblijft.

Walker zakte de afgelopen tijd enorm in de peilingen. In een peiling van de Washington Post en omroep ABC afgelopen juli was 13 procent voor Walker, maar uit een recente steekproef van CNN en ORC blijkt dat minder dan 1 procent achter de Republikein staat. Zijn zwakke optredens en gebrek aan ervaring konden de kiezers niet overtuigen.

Ook geldschieters trokken zich terug waardoor het voor de gouverneur moeilijk werd zijn campagne voort te zetten.

Eerder trok Rick Perry zich terug

Walker is niet de eerste Republikeinse kandidaat die terugtreedt. Rick Perry, de voormalige gouverneur van de staat Texas, trok zich 12 september terug omdat hij zijn campagne niet meer kon bekostigen.

Lees ook ons overzicht in de aanloop naar de verkiezingen: Mr. of Mrs. President? Alle Amerikaanse kandidaten op een rij.