Is Phinney de nieuwe Lance Armstrong?

Taylor Phinney, hersteld van een beenbreuk, is kopman van de Amerikanen bij de WK in eigen land. Is er toch nog leven na Lance Armstrong?

De Amerikaanse BMC-ploeg van Taylor Phinney tijdens de training op het parcours in Richmond. Phinney: „Geweldig, in eigen land die titel halen.”Foto Shwan Thew/EPA

Prachtig verhaal voor de Amerikaanse wielerfans, Taylor Phinney tussen een haag van thuispubliek op kop van de BMC-ploeg, die in Richmond de wereldtitel ploegentijdrit prolongeert. Dan de foto die hij na afloop twittert, van zijn moeder die liggend op het podium een foto van hem maakt.

Kon de WK wielrennen – tot en met zondag in Richmond, Virginia – beter beginnen? Het Amerikaanse wielrennen liep zware klappen op na dopingschandalen en de val van boegbeeld Lance Armstrong in 2012. BMC is als enige ploeg nog over op het hoogste niveau, met Tejay Van Garderen als enige Amerikaanse toprenner. Maar zondag in eigen huis wel direct het eerste goud winnen, in de ploegentijdrit. Met in een hoofdrol het grootste talent van het land, Phinney, ooit de gedoodverfde opvolger van Armstrong. En nu na 62 weken afwezigheid wegens een gecompliceerde beenbreuk terug aan de top.

Als ik met mijn vader zou kunnen ruilen, zou ik het doen

De 25-jarige zoon van oud-prof Davis Phinney en voormalig olympisch kampioene Connie Carpenter is ook de troef van de Amerikanen in de tijdrit van morgen en de wegwedstrijd van zondag. Terwijl het tot voor kort hoogst onzeker was of hij ooit nog zou fietsen, na een zware val bij het nationaal kampioenschap van vorig jaar. Phinney maakte een indrukwekkende minidocumentaire, waarin hij de problemen abstract van zich af schildert en over zijn twijfels praat met zijn vader die aan de ziekte van Parkinson lijdt. „Als hij één dag kon ruilen met mij op mijn slechtste dag, zou hij dat meteen doen.”

Bij zijn rentree won Phinney half augustus direct een massasprint in de Ronde van Colorado. De meervoudig wereldkampioen op de baan lijkt snel terug in de vorm van voor zijn blessure. Als tijdrijder hoort hij bij de wereldtop, met een tweede plaats bij de WK in Valkenburg 2012 als opvallendste resultaat. In hetzelfde jaar maakte de winnaar van Parijs-Roubaix bij de junioren indruk op de Spelen van Londen, waar hij zowel in de tijdrit als in de wegwedstrijd als vierde eindigde.

Tom Dumoulin ook favoriet

Ook in Richmond doet Phinney mee aan beide onderdelen. Op de tijdrit is zijn Australische ploeggenoot Rohan Dennis favoriet, net als drievoudig titelhouder Tony Martin en Tom Dumoulin, de nummer drie van het WK van vorig jaar. Phinney vertelde na de winst in de ploegentijdrit vooral uit te kijken naar de wegwedstrijd, waar Peter Sagan, Niki Terpstra en Greg Van Avermaet tot de kanshebbers horen.

Zo fietsen ze morgen:

En de Amerikaanse kopman? „Dit was ongelofelijk”, sprak hij na winst in de ploegentijdrit. „In eigen land die titel halen is geweldig. De sfeer was nu al goed op het parcours en ik ben er van overtuigd dat de komende dagen nog meer supporters zullen komen. Deze zege geeft alvast vertrouwen.”

    • Maarten Scholten