Knapzak wordt hip in Brooklyn

De gebroeders Josiah en Dusty Bindle maken en verkopen ‘bindles’. Een bindle herkennen we als een knapzak: een doek die wat bagage bij elkaar geknoopt houdt en over de schouder aan een stok wordt gedragen. Ze rapen hun ‘lokaal gekweekte’ grondstoffen in Brooklyn in de vorm van dode boomtakken.

De Bindle Brothers presenteren zich in een perfecte video. Ze vertellen over zichzelf, hun markt en hun ambities, en onder akoestische gitaarmuziek lopen ze met bossen bindles New Yorkse winkeltjes af om ze in etalages te krijgen.

Is dit ernst? Waarom niet? Er zijn wel meer excentrieke ondernemers met dito producten. Een artikel op de website van The New York Times, geschreven door de moderedactie, houdt in de eerste helft keurig het mysterie intact. Maar dan komt de aap uit de mouw. Ze ontmaskeren de Bindle-filmpjes als parodie. Op dwaze startups, modieuze retro-producten, ondernemers met misplaatst optimisme en hun onvermijdelijk stijlvolle video’s.

Het stuk beschrijft ten slotte hoe de Bindles (in werkelijkheid geen broers, wel komieken) hun knapzakken op straat proberen te verkopen. Dat lukt, al moeten ze de vraagprijs van 80 dollar met minstens driekwart laten zakken.

    • Herbert Blankesteijn