Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Onderzoek universiteit na kritiek op hoogleraar Corine de Ruiter

De Universiteit Maastricht.
De Universiteit Maastricht. ANP / Marcel van Hoorn

De Universiteit Maastricht stelt een onderzoek in als reactie op de berisping van hoogleraar forensische psychologie Corine de Ruiter.

De Ruiter werd vorige week berispt door het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) omdat ze zich als getuige-deskundige in een rechtszaak uitliet over de geestesgesteldheid van personen die zij nooit had ontmoet. Ze dichtte het overleden PVV-Provinciale-Statenlid Jos van Hal “psychopatische trekken” toe en refereerde aan zijn “schizofrene” moeder, terwijl daarvan volgens familie geen sprake is.

In een verklaring stelt het College van Bestuur (CvB) van de universiteit “het volle vertrouwen” te hebben in het onderwijs- en onderzoekswerk dat De Ruiter voor de universiteit doet. Maar “nu extern kanttekeningen zijn geplaatst” bij werk dat zij daarbuiten doet, wordt een “commissie van wijze mensen” samengesteld die “diverse aspecten van deze complexe materie” gaat onderzoeken.

Onduidelijk of onderzoek gevolgen heeft voor De Ruiter

Onder meer de vraag of forensische psychologie anders beoordeeld moet worden dan de ‘gewone’ psychologie. Bij gewone psychologie staat de relatie tussen de patiënt en de behandelaar voorop, forensische psychologie richt zich primair op het voorlichten van rechtbank, OM of advocaten, betoogde De Ruiter eerder. Of het onderzoek ook gevolgen kan hebben voor De Ruiter kan de universiteit niet zeggen. Een woordvoerder zegt:

“De precieze onderzoeksopdracht moet nog worden geformuleerd. Welke vragen daarvan onderdeel uit gaan maken is op dit moment nog niet bekend.”