Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Milieu en natuur

Nou, uw industrie slacht toch ook dieren?

nrc.next vroeg Hanina Ajarai te reageren op de oproep geen dieren te slachten voor het Offerfeest. Ze wijst op de bio-industrie en schrijft mild spottend: „Nog een geluk dat wij moslims geen varkensvlees eten, hè?”

Een dier doden om feest te vieren, dat hoort niet, schrijven Sandra van de Werd en Hans Bouma van het Comité Dierennoodhulp (op de pagina hiernaast). Woensdag vieren moslims het Offerfeest en onderdeel van het feest is het laten slachten van een schaap, het vlees te bereiden voor eigen consumptie en uit te delen aan buren en behoeftigen.

Om moslims van deze donkere traditie af te houden, wringen Van de Werd en Bouma zich in allerlei bochten, soms zelfs religieus van aard. Met een suggestieve opsomming van al die andere achterlijke tradities uit het verleden (de brandstapel) als belachelijk dieptepunt in het betoog.

Beste dierenbeschermers, uit uw beperkte kennis van de islam maak ik op dat wat ik nu ga zeggen nog meer slecht nieuws voor u inhoudt: moslims laten het hele jaar door dieren ritueel slachten om het vlees vervolgens te consumeren. Een beetje zoals Nederlandse niet-moslims ook doen met pakweg 550 miljoen dieren per jaar. Afijn, ik hoef u natuurlijk niets te vertellen over de omvang van de bio-industrie. Of krijgen die wel allemaal eerst een proces voor hun dood? Wel een geluk dan hè, dat wij moslims geen varkensvlees eten. Er zal in ieder geval nooit een varken dood moeten om een moslim te voeden.

Denk niet dat de islam geen verstandige omgang met dieren propageert. Had u een oproep gedaan om moslims wat meer aan het biologisch verantwoorde (halal)vlees te krijgen, dan had ik u van harte gesteund. Ik zou u zelfs hebben voorzien in Korancitaten om uw oproep wat goddelijke onderbouwing, toch belangrijk voor ons moslims, mee te geven. Maar nee, in plaats daarvan beticht u de moslims die aan hun tradities vasthouden van barbaarsheid.

Ik heb ook goed nieuws: in aanloop naar het Offerfeest kópen veel moslims even geen vlees omdat ze weten dat ze er genoeg van zullen hebben in de feestdagen. Het enige verschil dus met onze dagelijkse vleesconsumptie zit ’m in het feit dat offerfeestvlees gedeeld moet worden met buren, familie en behoeftigen. Mijn punt is: laat ons vooral lekker zelf bepalen of wij een dier laten slachten in naam van God of dat we geld doneren. De realiteit is namelijk dat veel moslims in Nederland al geld doneren aan gezinnen in armere landen.

En mag ik u er trouwens op wijzen dat ook bomen levende wezens zijn? Waarom hoor ik dan niemand over de bijna drie miljoen kerstbomen die elk jaar geveld worden, puur voor de sier?