Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

Morgen nieuwe vredesdelegatie naar Burkina Faso

Staatshoofden van Niger, Benin, Nigeria en Senegal tijdens een speciale bijeenkomst van het West-Afrikaanse economische samenwerkingsverband ECOWAS. Ze spraken over de gevaarlijke situatie in Burkina Faso.
Staatshoofden van Niger, Benin, Nigeria en Senegal tijdens een speciale bijeenkomst van het West-Afrikaanse economische samenwerkingsverband ECOWAS. Ze spraken over de gevaarlijke situatie in Burkina Faso. Foto EPA

Het West-Afrikaanse economische samenwerkingsverband ECOWAS stuurt morgen een nieuwe delegatie naar Burkina Faso in de hoop een einde te maken aan de impasse die is ontstaan nadat coupplegers van de presidentiële garde zijn omsingeld door de rest van het leger.

Dat maakte de voorzitter van het ECOWAS, Désiré Oeédraogo Kadre, zojuist bekend na een lange vergadering van de buurlanden van Burkina Faso. De verwachting was eerst dat de delegatie van staatshoofden vanavond nog naar de hoofdstad Ouagadougou zou vliegen. Het zou gaan om de regeringsleiders van Senegal, Togo, Benin en Nigeria.

De bedoeling is dat de coupplegers de macht vreedzaam overdragen aan Michel Kafando, die als interim-president vorige week werd afgezet. Hij moet vervolgens het land begeleiden naar nieuwe verkiezingen, waaraan hij zelf niet mee mag doen.

‘Middelen’ om aan te vallen

De situatie in Burkina Faso is gespannen nadat het leger de coupplegers vanochtend omsingelde in het presidentiële paleis in Ouagadougou. Daarop stelde het leger een ultimatum voor 12.00 uur vanmiddag, maar dat liet de presidentiële garde onder leiding van generaal Gilbert Diendéré verlopen. Wel gaven enkele honderden elitesoldaten zich over.

Het leger kondigde na het verloop van het ultimatum aan “de middelen” te hebben om een aanval te beginnen. Er wordt gevreesd voor een bloedige burgeroorlog.

Het ECOWAS heeft de presidentiële garde - van origine 1.300 man groot - opgeroepen de wapens neer te leggen, en de legereenheden loyaal aan de burgerregering gevraagd geen geweld te gebruiken. Diendéré leek eerder te hebben ingestemd met een overdracht van de macht naar een nieuwe burgerregering, als er aan een aantal voorwaarden zou worden voldaan.

Overgangsregering

Vorige week werd de regering van het Afrikaanse land gegijzeld door de presidientiële garde. Dat zijn aanhangers van de vorig jaar verjaagde president Compaoré, die bang zijn hun bevoorrechte positie als elite-eenheid te verliezen. Ook zijn ze ontevreden over het feit dat voormalige Compaoré-aanhangers niet mogen deelnemen aan de aanstaande verkiezingen, die op 11 oktober gepland staan.

Nadat Compaoré na 27 jaar aan de macht te zijn geweest vorig jaar vluchtte naar Ivoorkust, kreeg een overgangsregering onder leiding van voormalig VN-diplomaat Michel Kafando de macht. Zij moesten het land begeleiden naar de nieuwe verkiezingen. Het is nog maar de vraag of die verkiezingen doorgaan. Bij de onrusten die sinds de coup zijn ontstaan zijn ten minste tien doden gevallen en tientallen gewonden.