Liegen over je loopbaan

Ze loog tijdens het sollicitatiegesprek over de reden van haar vertrek bij haar vorige werkgevers. En ze had daar ook geen leidinggevende functies bekleed. Voldoende reden voor het bedrijf in designmeubilair om haar op staande voet te ontslaan.

Ze was bij haar vorige werkgever opgestapt uit onvrede over het beleid, zei ze bij haar sollicitatie. Maar toen ze bij haar nieuwe baas slecht functioneerde, deed het bedrijf navraag. Ze was ontslagen, omdat ze slecht functioneerde, was de boodschap van haar vorige werkgever. En een leidinggevende functie, zoals haar cv vermeldde, had ze daar nooit gehad.

Bij de rechter, waar het bedrijf om ontbinding van haar contract verzocht, ontkende ze. Haar cv was volgens haar achteraf door iemand anders gemanipuleerd. De rechter oordeelde anders. Er was sprake van „zodanig verwijtbaar handelen” dat het bedrijf haar mocht ontslaan.