Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Gesloten liveblog

Laatste vluchtelingennieuws: Servië dreigt met vergeldingsmaatregelen

Vandaag komen de ministers van binnenlandse Zaken in Brussel bij elkaar om de aanpak van de vluchtelingencrisis te bespreken. Ondertussen kamperen er honderden asielzoekers bij de Turkse grens met Griekenland. Zij wachten het overleg van de ministers af en hopen de Europese Unie in te mogen.

In zes minuten de achtergrond van de vluchtelingencrisis begrijpen? Bekijk deze video.

tot morgen

We sluiten dit liveblog nu af. Kijk voor de laatste ontwikkelingen rond het vluchtelingenprobleem op onze website. Bedankt voor het volgen!

reactie slowakije

Slowaijke weigert zich te conformeren aan het vluchtelingenquotum dat is vastgelegd in het akkoord dat vanavond is gesloten door de Europese Unie over de verdeling van 120.000 vluchtelingen. De Slowaakse premier Robert Fico zei:

"Zolang ik premier ben, worden de verplichte quota niet geïmplementeerd op Slowaaks grondgebied."

Het akkoord werd door een overgrote meerderheid van de lidstaten aangenomen. Tsjechië, Hongarije, Roemenië en Slowakije stemden tegen het akkoord. Finland onthield zich van stemming. (Reuters)

in beeld: station wenen

Kinderen van migranten spelen met speelgoedauto's terwijl ze wachten op het treinstation van Wenen.

Kinderen van migranten spelen met speelgoedauto's terwijl ze wachten op het treinstation van Wenen. Foto Reuters / Leonhard Foeger

servië dreigt: vergeldingsmaatregelen

Servië geeft Kroatië tot middernacht om de blokkade op vrachtverkeer op te heffen. Gebeurt dat niet, dan volgen vergeldingsmaatregelen, zo zei premier Aleksandar Vucic van Servië. Het land zou politieke, juridische en economische maatregelen tegen Kroatië hebben voorbereid. De gesprekken met Vucics Kroatische collega Zoran Milanovic duren voort, in de hoop dat er een deal bereikt wordt.

De vluchtelingenstroom aan de Servisch-Kroatische grens leverde spanningen op tussen de twee landen. Servië eiste eerder vandaag van de Europese Unie en Kroatië dat de Kroatisch-Servische grens weer zou worden geopend. Gaf Kroatië geen gehoor aan de oproep, dan zou Servië laten zien dat "Kroatië Servië niet kan vernederen, en de economie niet kan verwoesten". Wat dat precies inhield, was niet duidelijk. (Reuters)

akkoord bereikt

De Europese Unie heeft een akkoord bereikt over de verdeling van 120.000 vluchtelingen, zo meldt persdienst AFP. Het akkoord is door een overgrote meerderheid van de lidstaten aangenomen. De Tsjechische minister van Binnenlandse Zaken, Milan Chovanec, zei op Twitter dat Tsjechië, Hongarije, Roemenië en Slowakije tegen het akkoord hebben gestemd. Finland onthield zich van stemming.

Twitter avatar Milan_Chovanec Milan Chovanec My, Slováci, Rumuni, Maďaři proti a Finsko se zdrželo. Usnesení bylo přijato.

De vluchtelingen worden geplaatst volgens een verdeelsleutel. Nederland moet in de komende twee jaar zo'n 7.000 vluchtelingen opvangen. Er was veel aan gelegen om tot een akkoord te komen. Vorige week spraken de ministers ook al met elkaar, toen zonder resultaat. Hier meer over het akkoord.

Kroatië opent grens

Kroatië heeft besloten de grensovergang Bajakovo bij Servië weer te openen. Althans, voor vrachtverkeer met bederfelijke goederen. Door de toenemende vluchtelingenstroom gooide Kroatië zeven grensovergangen dicht. Het vrachtverkeer op de belangrijkste snelweg werd gestopt. Tussen Zagreb en Belgrado stond een file van 12 kilometer.

De vluchtelingenstroom aan de Servisch-Kroatische grens leverde spanningen op tussen de twee landen. Servië eiste eerder vandaag van de Europese Unie en Kroatië dat de Kroatisch-Servische grens weer zou worden geopend. Gaf Kroatië geen gehoor aan de oproep, dan zou Servië laten zien dat "Kroatië Servië niet kan vernederen, en de economie niet kan verwoesten". Wat dat precies inhield, was niet duidelijk.

Lees verder in NRC: De grens ging steeds net dicht, over de reactie van Oost-Europese landen op de vluchtelingenstroom.

jihadisten tussen vluchtelingen

Het is niet waarschijnlijk dat strijders van islamistische groeperingen de toestroom van vluchtelingen gebruiken om Europa binnen te komen, zo zei de Deense veiligheidsdienst PET. Dit jaar zijn zo'n half miljoen mensen gevlucht naar Europa, van wie zo'n 12.400 deze maand Denemarken hebben bereikt. Verschillende partijen, waaronder de Deense Volkspartij, maken zich zorgen dat radicale islamisten zich voordoen als vluchtelingen om aanslagen te plegen in Europa. PET-directeur Finn Borch Andersen zei dat de routes te veel veiligheidsrisico's met zich meebrengen, evenals een groot risico opgepakt te worden door de politie.

"Op basis van onze informatie geloven wij dat de georganiseerde islamitische militanten de mensensmokkel- of vluchtelingenroutes niet zullen gebruiken om terroristen naar het Westen te sturen."

Verschillende radicale islamistische groeperingen stelden eerder dat ze de vluchtelingenstroom zullen gebruiken om Europa te bereiken, maar dat is volgens Andersen "bewuste misleiding". Ook veiligheidsdiensten in Duitsland zeiden dat ze geen bewijs hebben gevonden dat zich jihadisten tussen de vluchtelingen bevinden. (Reuters)

VN doet laatste poging om Syrische partijen om tafel te krijgen

De VN-ambassadeur voor Syrië doet een laatste poging om partijen in het land samen in de richting van een oplossing van het conflict te brengen. Staffan de Mistura heeft aangekondigd de hoofden van vier werkgroepen bij elkaar te brengen om over belangrijke kwesties te spreken, daags voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Er zal onder meer gesproken worden over de veiligheid en bescherming van burgers, de politieke en constitutionele kwesties, de bestrijding van terrorisme. Ook militaire en veiligheidsvraagstukken komen ter sprake, evenals de wederopbouw en ontwikkeling van het land.

De Mistura zal ook met de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad en secretaris-generaal Ban Ki-moon de Syrische vluchtelingencrisis en de nieuwe Russische militaire acties in het land bespreken.

Duitsland: financiering vluchtelingen "drastisch" omhoog

Duitsland trekt ongeveer een half miljard euro uit voor Syrische vluchtelingen. De Duitse vice-kanselier Sigmar Gabriel zei dat vanmiddag bij het Zaatari vluchtelingenkamp. Hij roept de Verenigde Staten en de Golfstaten op om ook in actie te komen. Volgens Gabriel zouden de EU, de VS en de Golfstaten snel elk een bedrag van 1,5 miljard euro moeten vrijmaken voor de vluchtelingen. Hij zei dat de financiering "drastisch" omhoog moet gaan.

Merkel: hekken bouwen helpt niet

Angela Merkel zei dat Europa alleen langdurige grip kan krijgen op de vluchtelingencrisis door de oorzaak van waarom mensen hun land ontvluchten, aan te pakken. De bondskanselier gaf daarbij aan dat het bouwen van hekken geen oplossing is. Na een ontmoeting met haar Finse collega zei ze:

"Door deze vluchtelingencrisis leren we dat we allemaal met elkaar verbonden zijn als er vreselijke dingen in de wereld gebeuren."

Amsterdam vangt vluchtelingen op in oude gevangenis

In Amsterdam krijgen vierhonderd vluchtelingen onderdak in een voormalige gevangenis aan de Havenstraat. Het is de vierde opvanglocatie in de hoofdstad. Eerdere opvanglocaties zijn twee sporthallen en een voormalig kantoor van de gemeente.

Amsterdam heeft toegezegd 1500 mensen onder te brengen. De noodopvang is bedoeld voor ongeveer een week, daarna moeten de mensen doorreizen naar een asielzoekerscentrum.

Koenders: massaal geld voor vluchtelingen

Minister Bert Koenders is van mening dat er vanuit Europa "massaal geld" naar het Midden-Oosten moet voor de opvang van Syrische vluchtelingen. Dat zei hij vandaag tijdens een bezoek aan Syrische vluchtelingen in Libanon.

Het geld moet naar vluchtelingen zodat zij in de regio "een toekomst hebben". Het kabinet stelde onlangs 110 miljoen euro beschikbaar.

Lijn München - Wenen - Boedapest opgeschort

De Duitse spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn heeft besloten de treinen op het traject München - Wenen - Boedapest tot 4 oktober niet te laten rijden. De aanleiding hiervoor zijn de verstoringen van het verkeer als gevolg van de grenscontroles door de Duitse autoriteiten op de vluchtelingenstroom.

Twitter avatar DB_Bahn DB Bahn @ChestnutSage Bis zum 4. Oktober ist der Fernverkehr der DB zwischen München und Salzburg eingestellt: http://t.co/YpUH4ZaY4U /ki

Servië stelt ultimatum aan de EU en Kroatië

Servië eist van de Europese Unie en Kroatië dat de Kroatisch-Servische grens weer wordt geopend. Hier heeft de EU tot 14.00 uur de tijd voor gekregen, zo kondigde de Servische premier Aleksandar Vucic aan in Belgrado.

Wordt er geen gehoor gegeven aan de oproep, dan zal het land laten zien "dat Kroatië Servië niet kan vernederen en zijn economie niet kan verwoesten". Welke maatregelen het land wil nemen, zei de premier niet. Om 14.30 uur komt de Servische regering bijeen.

Het sluiten van de zeven grensovergangen en het tegenhouden van het vrachtverkeer op de belangrijkste snelweg is "een schandaal van ongelooflijke proporties".

vluchtelingen in nederland

Het aantal vluchtelingen dat Nederland vorige week binnenkwam staat op 4.200, meldt staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) na overleg met ministers. De week ervoor kwam de instroom uit op 3.100, de week dáárvoor op 1.800. Dijkhoff ziet nog geen aanleiding de grenscontroles weer in te voeren. Wel zijn de mobiele grenscontroles eerder aangescherpt.

"We gaan kijken wat dat oplevert en of er aanleiding is om verdere stappen te nemen."

Noodopvang van vluchtelingen is goed op gang gekomen, zei Dijkhoff, maar er moeten betere manieren worden gezocht. Vluchtelingen met een verblijfsvergunning moeten uiteindelijk ook eigen woonruimte krijgen. Het kabinet trekt nog geen extra geld uit voor opvang in Nederland of hulp aan vluchtelingenkampen in de regio. Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) vond dat "nog niet nodig". (ANP)

Opstootjes in Kroatië

In het oosten van Kroatië zijn vluchtelingen vanmorgen slaags geraakt met de politie. Dat gebeurde toen agenten hen weerden uit een aanmeldcentrum voor asielzoekers in een dorp op de grens met Servië, aldus persbureau AP. Het centrum stond op dat moment stampvol met vluchtelingen.

Voor de politie was de drukte in het aanmeldcentrum aanleiding om geen nieuwe mensen meer toe te laten, wat leidde tot opstootjes. Kroatië kraakt al meer dan een week onder de grote hoeveelheid vluchtelingen die het land momenteel binnenkomt. Sinds Hongarije de grens met Servië heeft gesloten kiezen veel van hen namelijk een andere route naar de EU.

VN roept EU op tot het opnemen van meer vluchtelingen

De vluchtelingenorganisatie van de VN denkt niet dat 120.000 Europese opvangplekken voor vluchtelingen voldoende zijn. De UNHCR verwacht dat de lidstaten in de toekomst meer vluchtelingen moeten opnemen. Zo meldt een woordvoerder aan persbureau Reuters.

De organisatie roept de lidstaten op vóór het plan te stemmen meer vluchtelingen op te nemen. Hierover vergaderen de Europese ministers van binnenlandse zaken vanmiddag in Brussel. Dit jaar zijn er volgens de UNHCR 477.906 mensen per boot naar Europa gekomen. De organisatie dringt er bij de EU op aan snel faciliteiten in Griekenland, dat tienduizenden Syrische vluchtelingen verwelkomt, op te zetten.