Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Kijken: Lewandowski scoort in negen minuten vijf keer (!) tegen Wolfsburg

Bayern's spits Robert Lewandowski scoorde in slechts negen minuten tijd vijf keer tegen Vfl Wolfsburg.
Bayern's spits Robert Lewandowski scoorde in slechts negen minuten tijd vijf keer tegen Vfl Wolfsburg. Foto AP/ Matthias Schrader

Een betere invalbeurt is niet denkbaar. Spits Robert Lewandowski van Bayern München scoorde dinsdagavond als invaller vijf keer (!) in slechts negen minuten tijd in het competitieduel tegen Vfl Wolfsburg - tegenstander van PSV in de Champions League - en bewaarde de mooiste goal voor het laatst.

Met een fenomenale halve omhaal na een voorzet van Mario Götze verschalkte hij doelman Benaglio. Vol ongeloof over deze schoonheid sloeg Bayern-coach Pep Guardiola zijn handen op z’n hoofd.

Snelste hattrick in de Bundesliga

De Poolse spits zat in de eerste helft op de bank en zag hoe zijn club op achterstand kwam door een goal van Daniel Caligiuri. Een afgang dreigde; de vorige onderlinge wedstrijd won Vfl Wolfsburg met 4-1 van Bayern München. In de rust gooide Guardiola zijn elftal om. Javi Martínez werd ingebracht als centrale verdediger en voorin moest spits Lewandoski de ploeg redden. En hoe…

Eigenhandig vernederde Lewandoski, wellicht uit revanche vanwege zijn plek op de bank, de tegenstander. Hij scoorde in de 51ste, 52ste, 55ste, 57ste en 59ste minuut.

https://youtu.be/-jas0NJUtxY

Het is de snelste hattrick - drie goals binnen vier minuten - in de geschiedenis van de Bundesliga. Dat record was in handen van Michael Tönnies, die in 1991 vijf minuten nodig had om namens Duisburg drie keer te scoren tegen Karlsruher SC (met de welbekende Oliver Kahn op doel).

Maar dat is niet het enige record dat Lewandowski brak: nooit eerder maakte iemand in negen minuten tijd vijf doelpunten. Dieter Hoeneß had dat record in handen; hij deed het in 1984 binnen 22 minuten. Ook namens Bayern, tegen Braunschweig. En ook bij Hoeneß was de laatste de mooiste:

Daar komt nog bij dat nooit eerder een invaller meer dan drie doelpunten maakte, en dat Lewandowski de bal slechts tien keer hoefde te raken om zijn vijf goals te maken. “Ik denk niet dat ik zoiets ooit nog een keer zal zien”, zei Guardiola naderhand. Door de overwinning is Bayern München nog ongeslagen.