Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Jemenitische president Hadi na zes maanden weer terug in Aden

De Jemenitische presdient Abd-Rabbu Mansour Hadi op een archieffoto uit augustus van dat jaar toen hij de Soedanese president Omar Hassan al-Bashir bezocht.
De Jemenitische presdient Abd-Rabbu Mansour Hadi op een archieffoto uit augustus van dat jaar toen hij de Soedanese president Omar Hassan al-Bashir bezocht. Foto REUTERS/Mohamed Nureldin Abdallah

De Jemenitische president Abd-Rabbu Mansour Hadi is vandaag geland in Aden, dat melden anonieme bronnen aan Reuters. Hij blijft daar voor het islamitische offerfeest en reist daarna door naar de VN-vergadering in New York. Zes maanden geleden vluchtte de president naar Saoedi-Arabië vanwege de opmars van de Houthi-rebellen.

Vorige week arriveerden ook vice-president en premier Khaled Bahah en zeven ministers in de zuidelijke havenstad in Jemen. Daarmee heeft de volledige kabinetsploeg weer zitting genomen in Aden.

Weinig vooruitgang soennitische coalitie

Volgens NRC-buitenlandredacteur Toon Beemsterboer is de terugkeer van president Hadi vooral een goed nieuwsshow.

“De troepen van Hadi, gesteund door onder meer Saoedi-Arabië hebben Aden veroverd maar boeken weinig vooruitgang in de rest van het land. De Saoedi’s begonnen de oorlog met luchtaanvallen en zijn ondertussen overgaan op een grondoorlog. Vooral in de centraal gelegen provincie Marib zijn hevige grondgevechten en daarbij zijn vele soldaten omgekomen uit de soennitische coalitie”.

Zo maakte het Saoedische leger begin september bekend dat er bij een aanslag op een wapendepot tien soldaten uit Saoedi-Arabië, vijfenveertig uit de Verenigde Arabische Emiraten en vijf uit Bahrein omkwamen. Het was voor het eerst dat er officieel werd toegegeven dat er grondtroepen uit de Arabische Golfstaten zijn gelegerd in Jemen. Ook Soedan heeft grondtroepen geleverd aan deze brede soennitische coalitie die sinds maart van dit jaar de Houthi-rebellen proberen terug te dringen.

Meer dan honderd doden in afgelopen vier dagen

Volgens het nieuwsagentschap Saba gelieerd aan de Houthi-rebellen zijn in de afgelopen vier dagen 236 doden gevallen door aanvallen van de soennitische coalitie. Bij luchtaanvallen op twee huizen in de Jemenitische hoofdstad Sana’a vielen vandaag twintig doden, een dag eerder zouden er vijftig doden zijn gevallen. Bronnen in ziekenhuizen in Sana’a melden Reuters dat het aantal slachtoffers wel iets lager ligt dan de gemelde 236 doden.

Er zouden vandaag ook twee soldaten uit Saoedi-Arabië gevangen zijn genomen door de Houthi-rebellen, dat liet de Saoedische generaal Ahmed al-Asseri in een verklaring weten. Het is onduidelijk in welk gebied deze soldaten zich bevonden.