Van der Steur gaat in gesprek met anatoom die ‘onsmakelijke’ lezing gaf over MH17-onderzoek

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) gaat morgen in gesprek met patholoog-anatoom George Maat, die na een lezing over identificatie van MH17-slachtoffers in opspraak raakte omdat hij foto’s van slachtoffers toonde. Van der Steur uitte daarop felle kritiek en gaf de politie opdracht om kaders en privacyregels voor presentaties aan te scherpen. Van der Steur zei gisteren in de Tweede Kamer: „In voorkomende gevallen bij grootschalige en complexe identificaties wordt niet uitgesloten dat opnieuw een beroep zal worden gedaan op de expertise van professor Maat. Wij hopen dat hij dan bereid is om een bijdrage te leveren.”

In april werd de wereldwijd bekende en gerespecteerde wetenschapper publiekelijk verguisd omdat RTL Nieuws in een uitzending meldde dat hij in een openbare lezing beelden van slachtoffers had getoond, en allerlei geheime informatie uit het onderzoek zou hebben prijsgegeven.

De kersverse minister Van der Steur had niet veel tijd nodig om te reageren. Wat Maat had gedaan was „buitengewoon ongepast en onsmakelijk”, en hij werd op non-actief gezet bij het Landelijke Team Forensische Opsporing (LTFO), dat onder meer was belast met het identificeren van de slachtoffers.

Ook bij eerdere lezingen waren afbeeldingen te zien van stoffelijke resten. En het LTFO wist ook dat hij lezingen hield, zegt Maat. Sterker nog: hij had materiaal gebruikt van een cd die het LTFO zelf had gemaakt. Ook andere leden van het LTFO hadden dergelijke presentaties gegeven. Eerder deze maand vroeg een groep van 25 wetenschappers Van der Steur publiekelijk om excuses.

    • ANP/nrc