Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

EU bereikt akkoord over verdeling vluchtelingen ondanks tegenstem

De Hongaarse minister van Binnenlandse Zaken Sandor Pinter, zijn Franse collega Bernard Cazeneuve en de Belgische staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken tijdens de EU-meeting over de herverdeling vluchtelingen.
De Hongaarse minister van Binnenlandse Zaken Sandor Pinter, zijn Franse collega Bernard Cazeneuve en de Belgische staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken tijdens de EU-meeting over de herverdeling vluchtelingen. Foto REUTERS/Francois Lenoir

De ministers met asielzaken in hun portefeuille hebben vanavond een akkoord bereikt over de verplichte herverdeling van 120.000 vluchtelingen over de Europese Unie. Tsjechië, Hongarije, Roemenië en Slowakije hebben tegengestemd, Finland onthield zich van stemming.

Twitter avatar RPUE_LU Luxembourg RPUE #JHA Council : decision on relocation for 120.000 persons adopted today, by large majority of member states. @eu2015

Er was veel aan gelegen om tot een akkoord te komen. Er is nog wel veel verdeeldheid over de vraag in hoeverre de herverdeling verplicht is. De Oost-Europese landen die hebben tegengestemd willen niet meewerken. Vorige week spraken de ministers ook al met elkaar, toen werd er alleen een deelakkoord bereikt over de vrijwillige verdeling van 40.000 vluchtelingen.

Lees hier ons liveblog van vandaag met al het nieuws over vluchtelingen

Het voorstel om 120.000 migranten die momenteel in Italië, Griekenland en Hongarije verblijven over de rest van Europa te verdelen komt uit de koker van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande. Zij presenteerden eind augustus het gezamenlijke plan om de druk te verlichten van de grote aantallen migranten die naar Europa reizen.

Slowakije en Tsjechië boos over verplichte herverdeling

De Slowaakse premier Robert Fico is zeer ontstemd over het bereikte akkoord, zo meldt Reuters. Volgens de premier veroorzaakt het “onzinnige quotum” een diepe kloof binnen de EU over dit zeer sensitieve onderwerp. Tegelijkertijd laat hij weten dat Slowakije niet meewerkt met dit akkoord.

“Zolang ik premier ben, worden de verplichte quota niet geïmplementeerd op Slowaaks grondgebied.”

Ook de Tsjechische minister-president Bohulslav Sobotkav is fel tegenstander van dit akkoord. Volgens hem is het een “kalmeringsmiddel voor de publieke opinie van de betrokken landen”. De Tsjechische president Milos Zeeman hoopt dat de beslissing volgende woensdag, wanneer de Europese regeringsleiders bijeenkomen, wordt teruggedraaid. Polen, dat zich eerder ook verzette tegen de verplichte quota, stemde wel voor.

Verplicht of vrijwillig?

In de tekst over de herverdeling van vluchtelingen is het woord verplicht niet meer te vinden, maar bronnen melden aan persbureau’s dat de EU-lidstaten het besluit moeten uitvoeren. Hoe is nog onduidelijk. Volgens de Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken, Jean Asselborn is de herverdeling “vrijwillig”, zo meldt de website EUobserver .

Volgens NRC-correspondent uit Brussel Stephane Alonso hebben de voorstanders van de verplichte herverdeling hun zin gekregen door een staaltje hogere wiskunde.

“Formeel zijn de EU-lidstaten niet gedwongen om mee te werken. Het is op vrijwillige basis, een tekst waarmee criticasters van dit akkoord kunnen thuis komen. Tegelijkertijd verplichten de lidstaten zich wel tot het opnemen van de door de Europese Commissie gevraagde aantal vluchtelingen. Wanneer Slowakije of andere Oost-Europese landen zich verzetten kan er een juridische procedure worden gestart”.

Dit akkoord betekent dat Nederland de komende twee jaar ongeveer 7000 vluchtelingen zal opvangen. Eerder deed Nederland de toezegging om 2.000 asielzoekers over te nemen van Italië en Griekenland. De staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Klaas Dijkhoff is tevreden met dit akkoord, maar zo laat hij via Twitter weten moet nu de focus worden gelegd op het beperken van de instroom van vluchtelingen.

Twitter avatar dijkhoff Klaas Dijkhoff Verplichte herverdeling 120.000 na stemming aangenomen. Registratie vereist. Nu focus op terugkeer, beperken instroom & aanpak grondoorzaken