Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

#DvdW: Vandaag wordt Franklin Birkenshaw 84. Wacht even, wie?

Voor zijn Dagkalender van de Wereldliteratuur koppelt journalist en schrijver Pieter Steinz dagelijks de actualiteit aan de boekenwereld. Vandaag feliciteert hij Franklin Birkenshaw met haar 84ste verjaardag. Maar hoe kennen we de schrijfster van Praxis en The Life and Loves of a She-Devil beter?

In de succesrijk voor film en televisie bewerkte roman The Life and Loves of a She-Devil (1983) neemt een vrouw wraak op haar ontrouwe man door mooier en interessanter te worden dan de minnares voor wie hij haar verliet. Jezelf opnieuw uitvinden is een belangrijk motief in het werk van Fay Weldon, die als Franklin Birkinshaw Weldonopgroeide in Nieuw-Zeeland en zich pas na een carrière als copywriter en tv-scenariste ontwikkelde tot literair kopstuk van de vrouwenbeweging in de jaren 70. Weldons romans over de complexe relaties van vrouwen die vechten voor hun eigenwaarde (zoals de feministische Praxis uit de gelijknamige, voor de Booker Prize 1978 genomineerde roman) zijn humoristische moderne sprookjes over goed en kwaad, waarin niet zelden bovennatuurlijke gebeurtenissen een rol spelen.

In Puffball (1980), de meest gelezen van haar bijna dertig romans, verhuist een zwangere vrouw samen met haar man naar het platteland, waar ze bijna te gronde wordt gericht door haar buurvrouw, een amateurheks; terwijl in Remember Me (1976) een verstoten vrouw haar gelukkig hertrouwde ex zelfs na haar dood blijft achtervolgen. In The Stepmother’s Diary (2008), het dagboek van een zwangere toneelschrijfster (van psychoanalytisch commentaar voorzien door haar moeder), zijn het voor de verandering niet de mannen die het moeten ontgelden.

Voor meer afleveringen van deze Dagkalender, zie The Global Reader.

Pieter Steinz zit op Twitter.

En de oplossing van deze quiz: 1:a, 2:b, 3:e, 4:h, 5:d, 6:i, 7:j, 8:g, 9:f, 10:c.