Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Douwe Bob namens Nederland naar Eurovisie Songfestival

Douwe Bob op de rode loper voorafgaand aan de uitreiking van de Edison Pop-prijzen.
Douwe Bob op de rode loper voorafgaand aan de uitreiking van de Edison Pop-prijzen. Foto ANP/KIPPA/Sander Koning

Douwe Bob (22) zal volgend jaar Nederland vertegenwoordigen bij het Eurovisie Songfestival. Dat maakte de zanger vanavond bekend in het televisieprogramma De Wereld Draait Door.

In een persbericht dat de omroep AVROTROS, dat jaarlijks verantwoordelijk is voor de Nederlandse inzending, heeft gepubliceerd zegt de zanger uit Amsterdam:

“Ik schrijf songs en krijg nu de kans om mijn muziek te laten horen op het allergrootste podium van Europa, het Eurovisie Songfestival. Ik ga naar Stockholm om te winnen en ben heel heel blij dat ik het op mijn eigen manier kan doen.”

Nederland is het eerste land dat zijn kandidaat bekend maakt. Het nummer en de invulling van het optreden van Douwe Bob maakt AVROTROS volgend jaar bekend bekend. Het 61e Eurovisie Songfestival vindt in 2016 plaats in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Dit jaar won zanger Måns Zelmerlöw met het nummer Heroes. De halve finales vinden plaats op 10 en 12 mei, de finale volgt op 14 mei.

Winnaar ‘Beste Singer-songwriter van Nederland’

Douwe Bob won in 2012 de eerste editie van de talentenjacht De beste singer-songwriter van Nederland. Daarna bracht hij twee albums uit, Born in a storm (2013) en Pass it on (2015). Hij scoorde deze zomer een hit met het nummer Sweet Sunshine.

Muziekrecensent Jan Vollaard bezocht in mei een optreden van de zanger en schreef daarover als volgt:

“In navolging van zijn grote helden dompelt Douwe Bob Posthuma (22) zich in Americana. [...] Zijn band rockt, de samenzang is perfect en de nummers zitten goed in elkaar. Douwe Bob is een gelikt showman. [..] Op het podium zet hij een vlotte avond vakkundig entertainment neer. Wat hij mist is het kleine beetje gruizige authenticiteit dat hem tot een Tim Knol of een Blaudzun zou maken.”