Dit schrijven andere media vandaag

Wat zijn de belangrijkste zakelijke berichten in andere media?

Wie krijgt deze Rotterdamse raffinaderij in handen?

Investeerdersfirma Klesch Group wil volgens de Telegraaf de Q8-raffinaderij Kuwait Petroleum Europoort (KPE) in Rotterdam overnemen. De krant baseert zich op bronnen rond de onderhandelingen, die in een vergevorderd stadium zouden zijn.

Niet alleen Klesch zou geïnteresseerd zijn in de Rotterdamse raffinaderij, die binnenkort de deuren moest gaan sluiten vanwege overcapaciteit. Onder de acht bieders bevindt zich ook het Nederlandse opslagbedrijf HES-beheer. Die wil de locatie ombouwen tot een opslagplaats voor LPG. Maar HES-directievoorzitter Harry Rietschoten ziet de toekomst niet rooskleurig in. Het bedrijf kreeg nul op het rekest van de eigenaren van de KPE-raffinaderij. Rietschoten tegenover de Telegraaf:

“…na ons bod hebben we geen enkele feedback gekregen. Voor ons heeft de overname dan ook geen prioriteit meer. Ik vermoed dat het concern met een andere partij onderhandelt.”

Volgens KPE is het bedrijf inderdaad in onderhandeling met één kandidaat. Naar verwachting wordt binnen een paar weken de overname bekend gemaakt.

Intertrust naar de beurs

‘Belastingontwijker’ Intertrust gaat naar de beurs, kopt de Volkskrant vanochtend. Deze fiscale dienstverlener is controversieel. Het geeft bedrijven en rijke klanten, zoals rockband AC/DC, advies zodat zij zo min mogelijk belasting hoeven te betalen.

De waarde van Intertrust wordt geschat op 2 miljard euro, schrijft de krant. Het is daarom niet gek dat voormalig minister van Financiën Jan Kees de Jager sterk bekritiseerd wordt voor de verkoop in 2009. De Nederlandse staat kreeg het in handen na de redding van de Fortisbank. Omdat de bewindsman niet geassocieerd wilde worden met een bedrijf dat zich toelegt op belasting ontwijkende (of besparende) constructies verkocht Fortis dit in 2010 voor 250 miljoen euro.

Hoewel de kritiek op De Jager alleen maar groter kan worden door een beursgang, wordt Intertrust wel vaak genoemd in discussies over Nederland als belastingparadijs. Hoewel een IPO het bedrijf veel aandacht en dus klanten kan opleveren, schrijft de Volkskrant, zou dat ook eens een nadeel kunnen zijn als Europese landen belastingconstructies willen gaan aanpakken.

Bloemen van oranje, maar ook uit Kenia of Ecuador

In Nederland komen steeds meer bijzondere bloemen op de markt, meldt RTL Nieuws. En dat is opmerkelijk vindt Robert Roodenburg. Hij is de directeur van Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB). Volgens hem is het totale aantal bloemen dat verhandeld wordt niet veranderd, maar is het aantal verschillende bloemen flink toegenomen. Roodenburg:

“Vroeger hadden bloemen een ander kartelrandje of een iets afwijkende kleur. Tegenwoordig zie je dat de verschillen steeds groter worden, bijvoorbeeld in de vorm. Elke dag worden er ontzettend veel nieuwe soorten ontwikkeld, het assortiment wordt steeds breder. Dat is typisch voor een verleidingsmarkt als deze.”

Dat er steeds meer bijzondere bloemen om de markt zij, komt onder andere door de import van bloemen uit Kenia. Dat land is verantwoordelijk voor ongeveer 30 procent van de bloemen op de Nederlandse markt. Daarnaast stromen de bollen ook binnen vanuit Ecuador, Colombia en Ethiopië. Roodenburg maakt zich geen zorgen dat de bloemenhandel uit Nederland zal verhuizen naar het buitenland, zo zegt hij tegenover RTL Nieuws. Maar volgens Roodenburg moet de sector wel scherp blijven en inspringen op nieuwe retail-ontwikkelingen.

    • Hans Klis