Directeur PWS na 10 jaar voor de rechter

Topman Henk S. wordt als enige hoofdverdachte nog vervolgd voor vastgoedfraude.

Bijna tien jaar na zijn ontslag op staande voet begint morgen het strafproces tegen oud-directeur Henk S. van de voormalige Rotterdamse woningcorporatie PWS. Hij wordt verdacht van omvangrijke fraude met vastgoedtransacties en is al veroordeeld tot het terugbetalen van 5,4 miljoen euro aan de corporatie.

1 Waar draait de slepende zaak bij PWS om?

Henk S. was van 1998 tot begin 2006 directeur van woningstichting Patrimonium (PWS, destijds bijna 16.500 woningen en 600 miljoen euro vermogen), die goed presteerde. Maar in 2005 deden het Openbaar Ministerie en de opsporingsdienst van de Belastingdienst (FIOD) invallen. Directeur Henk S. bleek samen met de voorzitter van de raad van toezicht, Theo B., een vastgoedadviseur en onder meer een makelaar en tussenpersonen betrokken bij verdachte vastgoedtransacties, volgens forensisch onderzoekers. Het waren zogenoemde ABC-constructies, waarbij vastgoed snel wordt doorverkocht en PWS steeds aanzienlijk meer betaalde dan de verkoper daarvoor zelf deed. Het verschil werd via valse facturen en bv’s deels gestort op Zwitserse bankrekeningen van de hoofdverdachten.

2 Staat Henk S. als enige hoofdverdachte terecht?

Ja, dat is een tegenvaller voor het OM na het jarenlange onderzoek, bekend als de zaak-Mega Stropdas. Bij één hoofdverdachte heeft het OM een procedurefout gemaakt, waardoor zijn dossier officieel is gesloten. En commissaris Theo B. is overleden. Een bekende van deze Theo B. moet in deze zaak nog wel voor de rechter verschijnen. Het gaat om Peter S., de oud-directeur van Wooninvest uit Voorburg, die in 2006 werd ontslagen en voor 2,2 miljoen euro met deze corporatie heeft geschikt wegens malversaties.

3 Hoe omvangrijk is de vermeende fraude bij PWS?

Accountant Ernst & Young berekende eerder dat PWS bij acht grotere vastgoedtransacties te veel heeft betaald en voor 6,6 miljoen euro is benadeeld. Op de rekening van de bv van directeur Henk S. zou in de onderzochte periode zonder duidelijke reden 400.000 gulden zijn gestort.

4 Hoe gaat het nu met de corporatie PWS?

PWS bestaat niet meer. De corporatie fuseerde in 2011 met Com.wonen tot het huidige Havensteder (45.000 woningen). Bestuurder Hedy van den Berk, die Henk S. in 2005 bij PWS is opgevolgd, werd vorig jaar opnieuw opgeschrikt door een fraudezaak. De kasbeheerder van Havensteder, Arjan H., heeft zeker 140.000 euro aan steekpenningen aangenomen voor derivatencontracten, volgens forensisch onderzoek. De kasbeheerder kreeg ze hetzelfde adviesbureautje als waarmee de corporatie Vestia zaken deed. Het OM wil Arjan H. dit jaar nog strafrechtelijk gaan vervolgen.

    • Eppo König