Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

De jeugd in Marokko komt met ideeën

Gelukkig zijn er ook nog mensen als Hind Touissate uit Marokko, met haar tomeloze energie en ambitie om de werkelijkheid te verbeteren, schrijft Carolien Roelants.

Je zou eens kunnen denken dat het een en al somberheid is in het Midden-Oosten, van onderdrukking via uitzichtloosheid naar oorlog, en daarom een opgewekter verhaal. Ja, die zijn er ook nog! Ik ontmoette vorige week Hind Touissate, een 24-jarige Marokkaanse die door ons ministerie van Buitenlandse Zaken samen met elf andere vrouwen van overal in het Midden-Oosten hier was uitgenodigd in het kader van een programma om interessante vrouwen uit het gebied een steun in de rug te geven.

Dus Hind. Hind is een vrolijke vrouw met een grote bril en een hoofddoek, een gele toen ik haar sprak, en een hoop ambitie en energie. Ze wilde aanvankelijk op de televisie, vertelde ze, maar daar wilden ze geen hoofddoek. Nog een keer gesolliciteerd, weer afgewezen – opmerkelijk eigenlijk, want Marokko is een conservatief land met een conservatief-religieuze partij aan de macht, en dan toch verplicht hoofddoekloos op tv. Nou, dan ga ik zelf maar filmpjes maken, besloot ze, waarmee ze in 2011 een blog begon.

Ga er eens naartoe: accordingtohind.net, en daar staat Hind-the-global-citizen op allerlei filmpjes, over Gandhi en vrede bijvoorbeeld, of met de wat haar betreft belangrijkste Marokkaanse vrouwen, vooral bètawetenschapsters. En een filmpje waarin ‘mijn naam is Hind, en ik ben geen terrorist’ geestig en adequaat een reageerster van repliek dient die haar vraagt „waarom jullie moslims andermans hoofden afhakken” en „waarom jullie je niet verontschuldigen voor 9/11”. Ik ga het niet opschrijven, u kijkt maar.

Hind heeft behalve haar blog een Master communicatie en marketing, gaat nog een Master internationale relaties doen en spreekt vijf talen vloeiend. Uiteindelijk wil Hind de eerste vrouw aan de top van de Verenigde Naties worden. Ze komt vast ver.

Maar Hind, tegenover al die studie en ambitie staat een Marokko dat qua analfabetisme samen met Jemen op de laatste plaats in het Midden-Oosten staat. In het CIA World Fact Book is Marokko met 67,1 procent geletterden nummer 181 van de 215 (Nederland, dat moet ik van mijn hoofdredacteur altijd opzoeken, is 35, te midden van een heleboel landen met 99 procent). En dat is dan nog het gemiddelde, er zijn aanzienlijk meer vrouwen analfabeet dan mannen.

Hoe zit dat?

„Dit is wat mij betreft hét probleem in Marokko”, zei Hind. „Er wordt te weinig aan gedaan door de autoriteiten. Maar ik denk dat het aan ons, de jeugd van Marokko, is om met ideeën te komen en dit aan te pakken, en wie naar Marokko komt zal verbaasd staan, als hij ziet wat er al gebeurt.” Ze is zelf een project begonnen: beter onderwijs via kunst. Hind is ook erg van eigen verantwoordelijkheid.

„Wanneer ik niet lees of schrijf”, meldt ze op haar blog, „kun je me vinden terwijl ik ondersteboven mediteer, een nieuwe reis plan of simpelweg droomstorm wat ik ga doen.” Wat een verademing.