Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Winkels

Crisis in de winkelstraten

Wat wil de consument? Alles. Vraag passanten in een winkelstraat naar hun voorkeur. En wat hoor je? Een rijk geschakeerd aanbod. Bekende winkelketens. Een Primark. Een Bijenkorf. Verscheidenheid, geen eenheidsworst. Kleine winkeltjes waar de eigenaar je begroet en alles een verhaal heeft. En gratis parkeren. En wat doet de consument vervolgens? Hij bestelt wat hij heeft gezien in een webwinkel.

Weinig bedrijfstakken zijn de afgelopen jaren in de economische crisis zo getroffen als de detailhandel. Kleine en grote winkels, zoals V&D, Hema en Blokker worstelen. Andere gingen roemloos ten onder. Dat had niet alleen zijn oorzaak in toegenomen werkloosheid, het ingestorte consumentenvertrouwen en de afgeknepen koopkracht. In de detailhandel vinden structurele verschuivingen plaats. Straten en stenen maken plaats voor thuiswinkelen.

De afgelopen weken beschreef deze krant het vallen en opstaan van de detailhandel in Zoetermeer. Vandaag is de slotbeschouwing te lezen in het katern Economie.

De consument is een vat vol tegenstrijdigheden. Dat is niks nieuws, maar het maakt het voor winkeliers, planologen, projectontwikkelaar en gemeentebesturen moeilijker om het winkelaanbod in goede banen te leiden. Zij hebben deels parallelle, deels tegenstrijdige belangen. Toch zijn een paar trends de komende jaren wel duidelijk. De eerste trend is krimp van het winkelaanbod. De leegstand in winkelcentra is meer dan een conjunctureel fenomeen. Minder winkeloppervlak is nodig. Nederland kan toe met minder grote nieuwe winkelcentra. Planologen moeten daar rekening mee houden. Gemeentebestuurders moeten begrijpen dat een mobiele consument meer keuze heeft dan ooit tevoren.

Voor vastgoedbeheerders en -verhuurders is de boodschap simpel. Leegstand verloedert, dus wees realistisch en verlaag liever de huur dan te wachten en te wachten. Of koppel een groter deel van de huur aan de gang van zaken in de winkel. Als er beperkingen zijn om die huur te verlagen, omdat bijvoorbeeld andere huurders daar op termijn vanzelf ook van profiteren, zal daar naar gekeken moeten worden.

Gemeentebesturen die een levendig centrum willen, zullen hun energie ook moeten gebruiken om woonfuncties terug te brengen in de stadscentra. Wonen boven winkels, wat nu bijkans onmogelijk is, moet in ere hersteld worden. Gemeenten ontkomen er niet aan bestemmingsplannen te wijzigen, zodat winkelruimte een nieuwe functie krijgt. Bijvoorbeeld om spullen op te pikken die zijn gekocht via internet.