Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Leger Burkina Faso stelt ultimatum - leider coup weigert zich over te geven

In Burkina Faso wordt gedemonstreerd tegen de coup.
In Burkina Faso wordt gedemonstreerd tegen de coup. Foto EPA / Ahmed Yempadou

Het leger van Burkina Faso heeft de coupplegers in het land een ultimatum gesteld voor het neerleggen van de wapens. Als de gijzeling van de interim-regering in het land niet voor 12.00 uur voorbij is, dan “volgt er actie”, zo laten officiers in het leger aan persbureau Reuters weten.

Het Burkinese leger kwam vannacht aan in de hoofdstad Ouagadougou om daar in gesprek te gaan met de gijzelnemers van de presidentiële garde. Die houden sinds vorige week de premier en de belangrijkste Burkinese ministers gevangen op hun departementen.

Generaal van de garde Gilbert Diendere liet echter weten dat hij niet van plan is zijn strijd te staken. Hij wacht op de uitkomst van een top van West-Afrikaanse landen, zo zei hij volgens persbureau Reuters:

“Ik ben geen tijd aan het rekken. Ik zit nog in de tijd die mij gegeven is.”

Eerder op de dag gaven honderden militairen van de opstandige presidentiële garde zich nog over na het ultimatum van het leger. Ook lieten zij de gevangen premier Isaac Zida vrij, zo schreef DPA toen. Zida was sinds woensdag in handen van de coupplegers.

Eerder werd ook al de afgezette president, Michel Kafando, vrijgelaten. Hij schuilt sindsdien in de ambassade van Frankrijk. Kafando was interim-president en werd met zijn regering werden afgezet door de presidentiële garde, een elite-eenheid binnen het leger.

Reden voor de staatsgreep

De staatsgreep werd gepleegd door aanhangers van de vorige president: Blaise Compaoré. Hij moest in oktober vorig jaar - na 27 jaar aan de macht - opstappen omdat het volk hevig in opstand kwam. Compaoré had geprobeerd om een grondwetswijziging door te voeren, zodat hij langer aan de macht kon blijven.

Daarnaast is er een conflict gaande tussen de overgangsregering en de presidentiële garde van Burkina Faso. De 1.300 man sterke legereenheid eist het aftreden van interim-premier Yacouba Isaac Zida - die tot vorig jaar in de legerleiding zat. Na internationale druk werd VN-diplomaat Michel Kafando benoemd tot interim-president.

Terug naar democratie

Een akkoord dat zondag werd gesloten zorgde voor een nieuw geluid in Burkina Faso. Het akkoord, dat de regeringscrisis moet bezweren, gaat over een terugkeer naar democratie. In ruil daarvoor wordt onder meer amnestie beloofd aan de coupplegers. Ook krijgen de aanhangers van de vroegere president Compaoré de mogelijkheid om deel te nemen aan de verkiezingen.

Op 11 oktober staan verkiezingen gepland. Kafando en premier Yacouba Isaac Zida leiden de organisatie van de verkiezingen.