Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Constantijn Huygens-prijs 2015 voor Adriaan van Dis

Adriaan van Dis
Adriaan van Dis ANP KIPPA LEX VAN LIESHOUT

Schrijver Adriaan van Dis (1946) heeft de Constantijn Huygens-prijs toegekend gekregen, de jaarlijkse literatuurprijs voor het gehele oeuvre. Dat heeft de Jan Campert-Stichting zojuist bekendgemaakt in een persbericht.

De jury van de Huygens-prijs noemt Van Dis een schrijver van een ‘indrukwekkend literair oeuvre’. Een oeuvre waaruit volgens de jury blijkt dat de schrijver van Tikkop en De wandelaar een ‘diepe interesse [heeft] voor de ‘ander”:

“voor andere culturen en voor vluchtelingen die, hoewel dichtbij, in heel andere omstandigheden verkeren dan de Europese mens.”

Schatbewaarder

Van Dis debuteerde in 1983 als romanschrijver met de novelle Nathan Sid en schreef sindsdien toneelstukken, romans en reisverhalen. Zijn roman Indische duinen, over een in Nederland geboren zoon van een Indische familie die wordt opgevoed in de sfeer van verzwegen leed, werd in 1995 genomineerd voor zowel AKO Literatuurprijs als de Libris Literatuur Prijs.

Die laatstgenoemde prijs won Van Dis dit jaar met zijn recentste roman: Ik kom terug, een memoir over de complexe relatie met zijn moeder. Die roman maakt Van Dis - familieromans als Indische duinen en Familieziek meegewogen - volgens de jury tot ‘de schatbewaarder van de trauma’s van zijn ouders’:

“Hij kwam als embryo uit Nederlands-Indië naar Nederland, met zijn Nederlandse moeder, zijn drie donkere halfzusjes, en zijn getraumatiseerde en agressieve vader. Over zijn jeugd als bastaardkind verhaalt hij ontroerend in de romans Indische duinen en Familieziek [..] Het recente Ik kom terug is een geestig en nietsontziend testament in romanvorm. Niet alleen van de moeder, die in flarden haar verhaal vertelt, de zoon met vulpen in de aanslag om alles alsnog te noteren, maar ook het testament van de zoon.”

Opvolger Mensje van Keulen

De Constantijn Huygens-prijs wordt volgend jaar januari aan Van Dis overhandigd, tijdens het Internationale literatuurfestival Writers Unlimited in Den Haag. Aan de oeuvreprijs is een bedrag van € 10.000 verbonden.

Eerdere recente laureaten zijn: Mensje van Keulen (2014), Tom Lanoye (2013), Joke van Leeuwen (2012) en A.F.Th. van der Heijden (2011).

Lees hier het interview dat boekenredacteur Toef Jaeger begin november had met Adriaan van Dis.