Brieven

Geur van frisgewassen sok

Uw wijnkenner Harold Hamersma is voor mij al vele Jaren een baken zoniet een vuurtoren in een onoverzichtelijke zee. Zijn adviezen volg ik op als een tovernaarsleerling.

Zijn proefnotitie van de ‘Koyle Carmenere Royale 2012’ is een aanbeveling die geen enkel verstandig mens dient te negeren. Sta mij toe mijn eigen notities hier te ventileren:

„Diep donkere kleur van warm bloed, de geur van espeblad gemengd met limoen, groene thee met een vleugje salmiak, fris gewassen sokken, rode bieten en tamme geroosterde kastanjes, een zuurstok van chocola en koffie.”

Maak ik mijzelf duidelijk?

Politie-cao

Moet politie meer dan zorg?

Waarom worden er niet meer vraagtekens geplaatst bij de acties van de politie voor een betere cao, nu er één voor de gehele overheidssector is afgesloten? Maakt de politie daar dan meer aanspraak op dan haar collega’s in andere sectoren, zoals onderwijs en zorg? Is er enig onderzoek bekend dat die claim rechtvaardigt? Onderzoek dat het tegendeel aangeeft lijkt mij ruim voorhanden.

Of moeten we die aanspraak meer zien als een vorm van smartengeld voor het roekeloze optreden van oud-minister Opstelten om snel een nationale politie uit de grond te stampen? En waarom lijkt iedereen vergeten te zijn dat er in 2010, toen elke werkende de broekriem strak moest aanhalen, een nieuw loongebouw voor de politie in werking trad? In dat nieuwe loongebouw zijn de zes hoogste schalen met drie periodieken (ca. 10 procent meer loon) aangevuld en andere schalen met één of twee. Moet er dan nu nog een penthouse op dat gebouw komen?

Zou het gesprek tussen minister Van der Steur en de politiebonden van aanstaande woensdag niet vooral daarover moeten gaan?

Joop Koopman

Correcties en aanvullingen

Kosmische schijnwerpers

De Quasar-tekening bij Kosmische schijnwerpers (12/9, p. W1) is gemaakt door Christophe Carreau, in opdracht van de ESA, de Europese Ruimtevaartorganisatie.

Boris Barbour

In het interview met twee directieleden van de website PubPeer (Wat nu telt is wat ze over je artikel zeggen; 12/9, p. W10-11) is de naam van een van de mannen verkeerd gespeld. Boris Bardour moet zijn: Boris Barbour.

Val Timo Huges

In Opeens was zijn lot bezegeld (19/9, p. E8-10) over de val van Timo Huges staat dat president-commissaris Carel van den Driest eind 2013 op zoek moest naar een nieuwe president-directeur van NS. Dat moet zijn: begin 2013.

Gecamoufleerde muizen

In Wit in wit zand, donker in bruin (19/9, p. W12) stond dat lichte muizen op licht zand vaker door een uil gegrepen werden, en bruine muizen op donker zand. Dat is onjuist: op licht zand zijn witte muizen juist beter gecamoufleerd, en op donker zand bruine muizen.

    • E. Scheltinga Koopman
    • Joop Koopman