Cameron zal het verhaal over seks met varken wel overleven

Nee, het is niet het varkensverhaal dat David Cameron de meeste schade zal berokkenen. Dat geldt wel voor andere beschuldigingen die Lord Ashcroft, voormalig vicevoorzitter van de Conservatieven en oud-geldschieter van de partij, uit in zijn biografie over de premier. Gisteren publiceerde tabloid Daily Mail een samenvatting van twee hoofdstukken uit Call me Dave.

Het varkensverhaal is smeuïg. Cameron zou als student als ontgroeningsritueel van een exclusief eetgezelschap in Oxford „zijn edele delen in de bek” van een dood varken hebben gestoken. Downing Street zei dat de beschuldiging „geen antwoord waardig” is, oud-leden van de club zeiden dat Cameron nooit lid is geweest.

Schadelijker voor Cameron is Ashcrofts claim dat beloften van de premier niets waard zijn. En dat Cameron voor een donatie van acht miljoen pond bereid was een oogje dicht te knijpen als het ging om de belastingontwijkende trucs van de zakenman.

Desondanks domineerden varkensgrappen gisteren de Britse (sociale) media, en vaak werd verwezen naar een aflevering van de satirische televisieserie Black Mirror uit 2012. Daarin heeft een fictieve premier live op tv seks met een varken om een ontvoerd lid van het koninklijk huis vrij te krijgen. Maker Charlie Brooker zei gisteren dat het idee voor de scène niet gebaseerd was op geruchten.

Waar het aan schort bij het varkensverhaal is bewijs. Ashcroft en mede-auteur Isabel Oakeshott hoorden de anekdote van één anoniem Lagerhuislid dat een foto zou hebben gezien. Ze schrijven: „Wellicht is sprake van een vergissing en gaat het om iemand anders. Maar het zou een ingewikkeld verzinsel zijn voor een anderszins geloofwaardig persoon.”

De grootste kanttekening is dat Ashcroft reden heeft een dergelijk verhaal naar buiten te brengen. Hij raakte met Cameron in 2010 gebrouilleerd nadat de vicevoorzitter geen kabinetsfunctie kreeg, hoewel hem dat beloofd zou zijn.

    • Titia Ketelaar