Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Nederland en IJsland schikken Icesave-affaire

Na zeven jaar getouwtrek over de compensatie van Nederlandse spaarders bij de failliete IJslandse internetspaarbank Icesave is het dossier definitief afgerond. Nederland en IJsland besloten tot een schikking van ruim 48 miljoen euro.

Nederland claimde nog rente en kosten van IJsland, aldus het ministerie van Financiën gisteren in een verklaring. Het ging om kosten die de overheid maakte voor het voorschieten aan Nederlandse spaarders tot het bedrag waarvoor het IJslandse garantiestelsel aansprakelijk was. Ook krijgt Nederland circa 12 miljoen euro die op een rekening in IJsland was geblokkeerd.

In 2008 viel de IJslandse onlinespaarbank Icesave om. In 2008 en 2009 heeft De Nederlandsche Bank vanwege de garantieregeling ruim 1,6 miljard aan depositohouders van Icesave uitgekeerd. Hiervan namen de Nederlandse banken 208 miljoen voor hun rekening. Vorig jaar was de totale som van de door de Nederlandse overheid voorgeschoten bedragen, ruim 1,4 miljard euro, al terug. (ANP)