Apple wil al in 2019 eigen elektrische auto presenteren

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Apple maakt haast met een eigen elektrische auto. Volgens bronnen van de Wall Street Journal moet hij al in 2019 klaar zijn. Het nu 600 mensen tellende team dat eraan werkt onder de codenaam Titan wordt daarom verdriedubbeld.

De doelstelling om al over vier jaar klaar te zijn is ambitieus, zeker voor een bedrijf dat helemaal geen ervaring heeft met het bouwen van auto’s. Zelfs binnen het team zouden twijfels zijn of het zo snel lukt een kant-en-klare auto te hebben. Toch zijn de projectleiders niet over één nacht ijs gegaan. Er is voordat er nu groen licht is gegeven ruim een jaar onderzoek gedaan naar de haalbaarheid.

Hoewel Apple-experts op het gebied van zelfrijdende auto’s heeft ingehuurd, zal de eerste eigen auto nog niet helemaal zelfstandig rijden. Dat is iets voor de langere termijn.

Vorige week was topman Tim Cook nog te gast in The Late Show en vroeg Stephen Colbert hem expliciet naar de plannen rond de Apple Car. Toen bleef hij er vaag over:

“We look at a number of things along the way, and we decided to really put our energies in a few of them.”

Maar deze verdriedubbeling van het projectteam wijst erop dat Apple echt een speler wil worden op de automarkt en zijn expertise over vooral batterijen wil inzetten, want dat is het zwakste punt van de huidige generatie elektrische auto’s.

Tweet Hillary Clinton kost biotech-industrie 15 miljard dollar

De koersen van biotech-bedrijven zijn keihard onderuit gegaan na een tweet van presidentskandidaat Hillary Clinton. Daarin kondigde ze aan de soms enorme stijgingen van medicijnprijzen aan te willen pakken, schrijft The Financial Times.

“Price gouging like this in the speciality drug market is outrageous. Tomorrow I’ll lay out a plan to take it on.”

Clinton verwijst met haar tweet naar een prijsstijging van het medicijn Darapim tegen een parasieten-infectie van 13,50 naar 750 dollar na een overname door Turing Pharmaeuticals. Na de tweet verloor de Nasdaq-biotechindex bijna 5 procent van haar waarde, in totaal zo’n 15 miljard dollar.

De topman van Turing verdedigt de enorme prijsstijging door te stellen dat de extra inkomsten in een speciaal fonds komen om een beter alternatief voor het medicijn te ontwikkelen.

De Verenigde Staten worden door veel farmaceutische bedrijven als de enige markt gezien waar de enorme investeringen in het ontwikkelen van medicijnen kunnen worden terugverdiend, omdat de prijzen anders dan in veel andere landen niet gereguleerd worden.

Alle inwoners Alaska ontvangen ruim tweeduizend dollar

Inwoners van Alaska krijgen vrijwel allemaal 2.047 dollar uitgekeerd uit het oliefonds van de staat, schrijft The New York Times. Het is de hoogste uitkering uit het fonds in 34 jaar tijd.

Het is gezien de lage olieprijs waardoor het fonds 3,5 tot 4 miljard dollar tekort komt extra opvallend dat de uitkering zo hoog is, maar dat komt omdat die over gemiddelden van de laatste vijf jaar wordt berekend.

Het oliefonds van de staat Alaska bestaat sinds 1976 en de jaarlijkse uitkering wordt door de inwoners vooral gebruikt om te sparen voor hun pensioen, voor de studie voor de kinderen of voor brandstof dat in het koude en uitgestrekte Alaska veel meer wordt gebruikt dan in andere delen van de Verenigde Staten.

    • Arjan Meesterburrie