Als een boemerang

Dat de spannendste afrobeat al jaren niet meer uit Afrika komt is niet zo gek; de fusie van funk en jazz met Afrikaanse tradities was bij uitvinding al trans-Atlantisch. Het overzeese gedeelte beperkt zich ook niet meer tot Noord-Amerika, maar strekt zich uit naar het zuiden. De tien mannen van de Braziliaanse afrobeatband Bixiga 70 zitten in het cultureel diverse São Paulo op een goudader.

De meeste Braziliaanse ritmes hebben hun wortels al deels in West-Afrika, Bixiga slingert ze als een boemerang terug over de oceaan en vangt ze thuis weer op. Hun vorige album Ocupai verwees naar de Occupy-beweging en was boziger, op deze nieuwe plaat gaan ze met veel geduld op zoek naar stijlen van nog verder weg.

Op III zijn de kenmerkende highlife-gitaren te horen en Braziliaanse percussie, maar ook veel Ethio-jazz, elektronische muziek en reggae. Bixiga 70 beheerst de truc om als volledig instrumentale band zowel catchy als onvoorspelbaar te zijn.