Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Aantal vrijwilligers Rode Kruis verdubbeld na oproep

Een werknemer van het Rode Kruis sorteert kleding in de Van Horne Kazerne in Weert.
Een werknemer van het Rode Kruis sorteert kleding in de Van Horne Kazerne in Weert. Foto ANP / Marcel van Hoorn

Na de oproep van gisteren hebben ongeveer 6.500 mensen zich als vrijwilliger aangemeld bij het Rode Kruis. Het aantal vrijwillige krachten is daarmee in één dag verdubbeld, zo laat een woordvoerder weten. De extra mankracht is nodig om te helpen bij de opvang van vluchtelingen.

Het Rode Kruis begon gisteren een campagne om zoveel mogelijk vrijwilligers aan zich te binden. De hulporganisatie staat naar eigen zeggen voor “de grootste hulpoperatie sinds jaren”. De nieuwe vrijwilligers worden onder meer ingezet bij het innemen en sorteren van spullen, die via de zogeheten Welkom Winkel beschikbaar worden gesteld. De zegsman, in een reactie op berichtgeving van ANP:

“Via ons netwerk Ready2Help kunnen mensen aangeven dat ze willen helpen en wat hun specialisatie is. En als ze geen specialisatie hebben, kunnen ze aangeven dat ze gewoon willen helpen.”

Ondanks de grote toestroom houdt het Rode Kruis de wervingscampagne voorlopig aan. Want aan 13.000 vrijwilligers heeft de organisatie waarschijnlijk niet genoeg, zo stelt de woordvoerder. De mensen die zich nu hebben aangemeld kunnen namelijk niet altijd, omdat ze moeten werken of andere verplichtingen hebben.

Op naar de 20.000

Het Rode Kruis streeft daarom naar ongeveer 20.000 vrijwilligers. In kranten en op sociale media staan vandaag daarom advertenties. Naast de vrijwilligers zoekt de hulporganisatie ook nog eens honderden projectvrijwilligers, om de opgeleide hulpverleners bij te staan bij hulp aan vluchtelingen in de noodhulplocaties.

Naast de 6.500 vrijwilligers hebben zich gisteren ook nog eens 1.200 mensen gemeld om op een meer structurele manier het Rode Kruis te helpen. Het gaat dan om mensen die een aantal dagen in zo’n Welkom Winkel willen werken, of die als arts of verpleegkundige aan de slag willen bij een EHBO-post bij het opvangcentrum in Ter Apel.