Zeventig procent meer kinderen in pleeggezinnen dan 10 jaar geleden

Het aantal kinderen en jongeren dat voor korte of langere tijd in Nederlandse pleeggezinnen woont neemt fors toe. Volgens de organisatie ging het vorig jaar om 21.880 kinderen: dat is bijna 70 procent meer vergeleken met tien jaar geleden.

Archieffoto van Jeugdzorg Foto ANP / Roos Koole

Het aantal kinderen en jongeren dat voor korte of langere tijd in Nederlandse pleeggezinnen woont neemt fors toe. Dat meldt Pleegzorg Nederland.

Volgens de organisatie ging het vorig jaar om 21.880 kinderen: dat is bijna 70 procent meer vergeleken met tien jaar geleden.

Oorzaak: sluiting van zorghuizen

De sterke toename komt voor een belangrijk deel doordat de afgelopen jaren zorghuizen zijn gesloten als gevolg van bezuinigingen. Een andere aanjager van het toename van het aantal pleeggezinnen is een nieuwe aanpak in de organisatie van het onderbrengen van kinderen. Els Rienstra, bestuurslid bij de organisatie, zegt:

“Een pleeggezin komt het meest in de buurt van de natuurlijke woonsituatie van een kind. Kinderen die tijdelijk niet thuis kunnen wonen, kunnen dus beter in een gezin opgroeien dan in een instelling. In de nieuwe Jeugdwet is dat ook vastgelegd. Daarom zijn we de jeugdhulp anders gaan organiseren, waardoor kinderen minder in groepen worden geplaatst en vaker in pleegzorg of andere kleinschalige gezinsvormen.”

Hierdoor is het aantal kinderen waarvoor pleegzorg nodig is fors toegenomen en stijgt de vraag naar pleeggezinnen. De meeste kinderen in de pleegzorg, 36 procent, zijn tussen de 5 en 11 jaar. En 31 procent is tussen de 0 en 4 jaar.

50 procent van de kinderen blijft langer dan twee jaar in een pleeggezin.

Eerst gekeken of familie of vrienden kind kunnen opvangen

Als een kind uit huis wordt geplaatst, wordt er altijd eerst binnen het netwerk van het gezin gekeken of opvang mogelijk is. Bijvoorbeeld bij familie, of mensen van de school of sportclub. Lukt dat niet, dan biedt een pleeggezin de oplossing. Vaak gaat het dan om een voltijdplaatsing, maar soms ook deeltijdzorg. In 2014 werd 42 procent van de kinderen opgevangen bij bekenden.

Hieronder een grafiek van het aantal nieuwe plaatsingen per jaar, vanaf 2004.

Onvoldoende pleeggezinnen

Pleegzorg Nederland zegt de forse groei niet aan te kunnen en hoopt met een campagne 3500 extra pleegouders te werven. Nu telt Nederland ruim 16.300 pleeggezinnen. Els Rienstra, bestuurslid bij de organisatie, zegt:

“Veel mensen denken dat ze niet geschikt zijn als pleegouder, omdat ze bijvoorbeeld een drukke baan hebben, homoseksueel zijn, alleenstaand zijn, te veel of te weinig verdienen. Maar dat is onzin. Pleegouders hoeven ook geen superhelden te zijn, het zijn juist hele gewone mensen.”

    • Marissa van Loon
    • Carlijn Vis