Volkswagen gaat door het stof voor sjoemelen met emissies

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De crisis rond Volkswagen in de Verenigde Staten is nog lang niet voorbij, schrijft The Wall Street Journal. Vrijdag kwam het bedrijf onder vuur te liggen, omdat het gesjoemeld zou hebben om de Amerikaanse emissieregelgeving te omzeilen.

Als gevolg van deze beschuldigingen van het Environmental Protection Agency legde Volkswagen de Amerikaanse verkoop van hun dieselwagens stil en ging CEO Martin Winterkorn gisteren door het stof in een verklaring. Winterkorn:

“I personally am deeply sorry that we have broken the trust of our customers and the public”

Hoe lang Winterkorn aan het hoofd van Volkswagen kan blijven, is onduidelijk. Zijn positie is al wankel sinds april. Toen probeerden aandeelhouders hem het bedrijf uit te werken. Winterkorn werd toen ook gepasseerd voor de functie van bestuursvoorzitter. De beslissing de verkoop van dieselauto’s stil te leggen, is een klap voor Volkswagen, schrijft The Wall Street Journal. De Verenigde Staten zijn cruciaal voor de autofabrikant om het grootste automerk ter wereld te worden.

Blijf kalm!

Autorijden is stressvol en kan voor hoogoplopende emoties zorgen, schrijft Techcrunch. De meest kalme mensen hebben wel eens last van ‘road rage’. Daarom presenteerde software ontwikkelaar Erik Erwitt gisteren een handige wearable tijdens Techcrunch’s Disrupt-evenement: Falling Down. Zo voorkomen boze forenzen dat ze veranderen in Michael Douglas in de gelijknamige film uit 1993 (of de hoofdpersoon in ‘Man On the Edge’, het Iron Maiden-nummer dat geïnspireerd werd door Falling Down).

Openingsscène van Falling Down (1993):

Falling Down moet ervoor zorgen dat automobilisten kalm blijven. De wearable houdt de hartslag van de drager bij. Is die hoger - vanwege stress - of lager - omdat hij of zij in slaap dreigt te vallen - dan zorgt Falling Down voor muziek die kalmeert of iemand wakker laat schrikken. Dat doet de app door in constante verbinding te staan met de muziekapplicaties van zijn of haar en het voertuig. Volgens bedenker Erwitt is Falling Down een handige en eenvoudige manier om ongelukken te voorkomen en om files weer een beetje leuk te maken.

Anna Wintour is geen bitch

Het geheim van het succes van Vogue-hoofdredacteur Anna Wintour is dus niet ‘de bitch’ uithangen. Door de populariteit van The Devil Wears Prada wordt weleens vergeten dat zij ook andere kwaliteiten bezit, schrijft Quartz.

Het zakenmedium zoomt daarom in op een interview van New York Magazine met Wintour in mei en - belangrijker - de allereerste Vogue podcast die vorige week verscheen. In dat laatste vertelt Wintour dat het geheim van haar succes haar daadkracht is. Een persoonlijke eigenschap die bij vrouwen vaak verward wordt met ‘bitchiness’, omdat we nu eenmaal leven in een wereld vol seksisme.

Wintour leerde van haar vader, London Evening Standard-hoofdredacteur Charles Wintour, hoe zij een leider kon zijn. Het draait allemaal om het vertrouwen op je instinct, werknemers vertrouwen en verantwoordelijkheid geven en leren van je fouten. ‘Bitchiness’ had er niks mee te maken. Wintour:

I was brought up in a family of journalists, and a mother who was deeply committed to human rights, so I think that the mix of those two huge influences have been very, very important to me. And I was able to see my father for many, many years—he was an editor for as long as I have been [an editor]. I learned what it was to be an editor, I think. And I learned how important it is to lead and be decisive, and to, in a way, empower other people to do their best.

    • Hans Klis