Volkert van der G. schond voorwaarde vrijlating

Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, heeft doelbewust een voorwaarde van zijn invrijheidstelling geschonden door actief met media in contact te treden. Hij riskeert daarmee een deel of de gehele resterende zes jaar van zijn celstraf alsnog uit te moeten zitten.

Dat blijkt uit een heimelijk opgenomen gesprek met Van der G. dat tv-programma Brandpunt Reporter gisteren uitzond. Daarin zegt Van der G. dat hij foto’s van hem, wandelend in Amsterdam, die vorig jaar in De Telegraaf verschenen, „in scène heeft gezet”.

Zijn toenmalige advocaat Stijn Franken heeft volgens Van der G. contact gelegd met de fotograaf van de krant. Een van de voorwaarden van de invrijheidstelling van Van der G. is dat hij niet in contact zou treden met de media. Door zelf een foto te lekken, zou Van der G. andere „paparazzi” hebben willen afschudden.

Franken wil niet reageren op de uitzending. „Ook ten aanzien van onzin geldt voor mij als advocaat een geheimhoudingsplicht.” Hij zegt dat hij „sinds een paar maanden” niet meer Van der G.’s advocaat is.

Via een kort geding wilde Van der G. de tv-uitzending voorkomen. Aan het begin van de avond wees de rechtbank in Amsterdam een verbod af.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie zegt dat justitie de uitzending bestudeert. „Een dezer dagen komen we met een reactie.”