Kritiek op post Saoediër bij Mensenrechtenraad

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties blijkt de ambassadeur van Saoedi-Arabië benoemd te hebben op een invloedrijke post, ondanks de stelselmatige schendingen van de mensenrechten in dat land. De benoeming vond al in juni plaats, maar heeft nu pas tot openbare kritiek geleid. De organisatie UN Watch, die de VN kritische volgt, publiceerde er dit weekeinde over en spreekt van een schandalige benoeming. De directeur van UN Watch oppert dat de benoeming mogelijk een ‘troostprijs’ voor Saoedi-Arabië was omdat het land zich had teruggetrokken als kandidaat voor het voorzitterschap van de Mensenrechtenraad. De Saoedische ambassadeur is aangesteld als hoofd van een commissie die experts selecteert om de mensenrechtensituatie in verschillende landen onder de loep te nemen.