Van der Steur opnieuw in gesprek met anatoom George Maat

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie na afloop van de wekelijkse ministerraad.
Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie na afloop van de wekelijkse ministerraad. Foto ANP / Bart Maat

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) gaat woensdag in gesprek met patholoog-anatoom George Maat, die na een lezing over identificatie van MH17-slachtoffers in opspraak raakte omdat hij foto’s toonde, schrijft persdienst ANP. Van der Steur uitte daarop felle kritiek en gaf de politie opdracht om kaders en privacyregels voor presentaties aan te scherpen.

Van der Steur zei nu in de Tweede Kamer:

“In voorkomende gevallen bij grootschalige en complexe identificaties wordt niet uitgesloten dat opnieuw een beroep zal worden gedaan op de expertise van professor Maat. Wij hopen dat hij dan bereid is om een bijdrage te leveren.”

over de lezing

In april werd de wereldwijd bekende en gerespecteerde wetenschapper publiekelijk verguisd omdat RTL 4 in een uitzending zei dat hij in een openbare lezing beelden van slachtoffers had getoond, en allerlei geheime informatie uit het onderzoek zou hebben prijsgegeven.

Kersvers minister Ard van der Steur had niet veel tijd nodig om te reageren. Wat Maat had gedaan was “buitengewoon ongepast en onsmakelijk”, en hij werd op non-actief gezet bij het Landelijke Team Forensische Opsporing (LTFO), dat onder meer was belast met het identificeren van de slachtoffers.

Ook bij die eerdere lezingen waren afbeeldingen te zien van stoffelijke resten. En het LTFO wist ook dat Maat lezingen hield, zegt Maat. Sterker nog: hij had materiaal gebruikt van een cd die het LTFO zelf had gemaakt: een presentatie van de werkwijze van het LTFO, met beelden van het werk. Ook andere leden van het LTFO hadden dergelijke presentaties gegeven.

Eerder deze maand vroeg een groep van 25 wetenschappers Van der Steur publiekelijk om excuses.

Lees ook het interview met George Maat: ‘Lezing over MH17-lichaamsresten was wél zorgvuldig’
    • Sterre van der Hee