Tsipras beëdigd voor tweede termijn als premier Griekenland

Alexis Tsipras heeft zijn stem voor de parlementsverkiezingen uitgebracht in Athene.
Alexis Tsipras heeft zijn stem voor de parlementsverkiezingen uitgebracht in Athene. Foto EPA / Orestis Panagiotou

Alexis Tsipras, leider van de linkse partij Syriza, is opnieuw beëdigd als premier van Griekenland, meldt persbureau Reuters. Tsipras legde een ceremoniële eed af waarmee hij trouw zwoer aan de Griekse grondwet. Naar verwachting begint hij morgen met het vormen van een regering.

Gisteren won Syriza de parlementsverkiezingen met ruim 35 procent van de stemmen, goed voor 145 van de 300 zetels. De conservatieve partij Nieuwe Democratie (ND) eindigde op de tweede plek met 28,09 procent van de stemmen (75 zetels).

Ook de kleine rechts-nationalistische partij Onafhankelijke Grieken waarmee Syriza een coalitie vormde heeft de kiesdrempel gehaald. Hoewel ze slechts een kleine meerderheid in het parlement hebben zijn de partijen van plan samen verder te gaan, meldden de leiders gisteravond direct. Ze doen geen poging een brede coalitie te vormen voor uitvoering van het leenakkoord met de Europese Unie, schrijft NRC-correspondent Marloes de Koning in NRC Handelsblad.

Het vormen van een kabinet is naar verwachting een kwestie van dagen. De komende vier jaar volgen dan geen verkiezingen meer, beloofde Tsipras in zijn overwinningsspeech. De Grieken zijn verkiezingsmoe. De opkomst was met 56,5 procent van de kiesgerechtigden een dieptepunt.

Lees verder in NRC: Syriza is nu een middenpartij, over de huidige positie van Alexis Tsipras.
    • Sterre van der Hee