Pro Manager Executive Analyst Senior

Snap jij die functietitels nog?

Beeld iStock

Daar gaat-ie: Channel Manager B2C, Senior Diagnostic Toolset Engineer, Key Account Manager Feed Ingredients, Business Expert Datamanagement - nog even volhouden - Customer Service Representative, Application Support Engineer, Liquid Handling Automation Pre-Sales Specialist Benelux.

Nee, het is niet makkelijk wijs te worden uit vacatures. In veel advertenties worden banen bij Nederlandse bedrijven aangeprezen met (onduidelijke) Engelse titels en evenzoveel vage beschrijvingen. Hoe ziet een werkdag er concreet uit als het “jouw uitdaging is distributiepartners op proactieve wijze te ontwikkelen en managen”? En, belangrijker nog, wat moet je precies ervoor kunnen?

Weet jij meteen wat een Channel Manager B2C is? Doe onze quiz en test hoe goed jij thuis bent in de wereld van functietitels en -beschrijvingen.

Niets zo onhandig als een vage vacature, vooral als de juiste persoon en de juiste baan elkaar daardoor mislopen. Hoe vinden ze elkaar wel? Een paar tips, voor werkzoekenden en werkgevers.

Werkgevers: denk na over de grote lijn

Schrijf als werkgever niet alle taken op die bij een functie horen, stelt de Harvard Business Review. Denk in plaats daarvan na over de grote lijnen van de baan. Wat zijn de belangrijkste vaardigheden waarover de werknemer moet beschikken, welke instelling moet hij of zij hebben? Schrijf dat vervolgens wél op. Liefst zo specifiek mogelijk. Zo vergroot je de kans dat vooral kandidaten reageren die zichzelf in de functie zien werken, aldus HBR.

Wees een beetje modern

Gebruik voor de functieomschrijving een beetje een moderne benaming, die past bij het vakgebied. “Bij een Chef Orderverwerking zullen velen iemand in een lange stoffige jas voor zich zien”, laat een woordvoerder van de ANWB weten, gevraagd naar waarom de organisatie wel eens Engelse benamingen voor functies gebruikt. “Het moet toch een leuke etalage zijn.”

Werkzoekenden: laat je niet afschrikken

Laat je niet afschrikken door een lange lijst eisen, of een functietitel die je niet kent. Bedenk hoe jouw kwaliteiten en vaardigheden aansluiten bij wat het bedrijf zoekt, en overtuig de werkgever daarvan. De juiste instelling kan namelijk net zo van belang zijn als de juiste opleiding. “Competenties zijn steeds belangrijker”, zegt Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan Tilburg University. Wat telt, is wat je kan of potentieel zou kunnen. Niet slechts wat je al gedaan hebt.

Doe eens gek met je cv

En in het verlengde daarvan: ook soft skills zijn belangrijk, zegt Wilthagen. Of je goed kan overleggen bijvoorbeeld, of dat je het hoofd koel kan houden in stressvolle situatie. Schrijf niet slechts eerdere werkervaring op je cv - als je dan uiteindelijk solliciteert. In de toekomst kan dat ook in apps, zegt Wilthagen, waarin werkgever en werkzoekende bijvoorbeeld aan elkaar worden gekoppeld.

Dan heb je dus helemaal geen (vage) functiebeschrijving meer nodig.