‘Rusland heeft 28 gevechtsvliegtuigen in Syrië gestationeerd’

Rusland heeft volgens anonieme Amerikaanse bronnen 28 gevechtsvliegtuigen gestationeerd op een vliegbasis in de Syrische provincie Latakia. Er zouden ook grondtroepen en helikopters operationeel zijn.

Een Russisch gevechtsvliegtuig zet de landing in tijdens een militaire oefening op de Krim.
Een Russisch gevechtsvliegtuig zet de landing in tijdens een militaire oefening op de Krim. Foto: Reuters / Pavel Rebrov

Rusland heeft 28 gevechtsvliegtuigen gestationeerd op een vliegbasis in de West-Syrische kustprovincie Latakia. Er zouden ook grondtroepen aanwezig zijn. Dat melden anonieme Amerikaanse bronnen aan persbureau AFP.

Tevens zou er ‘een twintigtal’ Russische gevechts- en transporthelikopters aanwezig zijn. De provincie Latakia wordt gezien als een bolwerk van de Syrische president Assad.

‘Rusland verkent Syrisch slagveld met drones’

Eerder vandaag wist persbureau Reuters te melden dat het Russische leger een eerste verkenningsmissie heeft uitgevoerd vanaf de basis in Latakia; met behulp van drones zou het slagveld verkend zijn.

Ook dit nieuws was afkomstig van anonieme Amerikaanse bronnen. Zowel het Pentagon als het Kremlin willen niet reageren op de berichtgeving.

Vorige week werd al bekend dat Rusland het regime-Assad steunde met militair personeel en materieel, maar over de precieze steun was weinig bekend. De Verenigde Staten maken zich zorgen over de militaire activiteit in Rusland; er wordt gevreesd voor verdere escalatie van het conflict. Moskou zegt op zijn beurt dat Assad nodig is om IS te bestrijden en dat het ‘erger wil voorkomen’.

Sinds vrijdag voeren de Verenigde Staten en Rusland militair overleg over de situatie in Syrië. Toen spraken defensieministers Ash Carter en Sergej Sjojgoe elkaar telefonisch.

Israëlische premier maakt afspraken met Poetin

Vandaag was de Israëlische premier Benjamin Netanyahu te gast in Moskou. Daar uitte hij aan de Russische president Poetin zijn zorgen over de militaire opbouw in Syrië; Netanyahu vreest dat Russische inmenging in Syrië de veiligheid van zijn land in gevaar brengt.

Poetin benadrukte dat de Russische acties in het Midden-Oosten ‘altijd verantwoordelijk’ zijn. Daarbij maakten de twee regeringsleiders een afspraak om militaire actie met Syrië samen te coördineren. Op die manier kunnen volgens de Israëlische premier ‘misverstanden tussen Russische en Israëlische strijdkrachten’ worden voorkomen.