Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Rembrandts komen naar Nederland voor 160 miljoen euro’

De grootste aankoop in de geschiedenis van het Rijksmuseum is rond: het Rijks en de Nederlandse regering leggen het recordbedrag van 160 miljoen euro neer voor de aanschaf van twee meesterwerken van Rembrandt die in bezit waren van de Franse familie Rothschild.

De huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit, geschilderd door Rembrandt.
De huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit, geschilderd door Rembrandt. Foto Art Market Monitor

Twee meesterwerken van Rembrandt komen uit Frankrijk voorgoed naar Nederland. Het Rijksmuseum en de Nederlandse regering leggen hiervoor samen 160 miljoen euro neer. Het Rijksmuseum gaat naar eigen zeggen alles op alles zetten om de financiering voor de aankoop rond te krijgen.

Het gaat om de in 1634 geschilderde huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit, dochter uit een Amsterdamse elitefamilie, die de afgelopen jaren in bezit waren van de vermogende Franse familie Rothschild. De twee doeken zijn de grootste portretten die Rembrandt maakte: ze zijn beiden 2,10 meter lang en 1,35 meter breed.

Het kabinet zal de helft van het aankoopbedrag voor zijn rekening nemen, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap tegenover persbureau ANP na berichtgeving in De Telegraaf, die een reconstructie heeft over de geheime onderhandelingen die afgelopen weken over de aankoop zijn gevoerd. Het Rijksmuseum moet nu zorgen voor het resterende deel van de financiering, zegt directeur Wim Pijbes van het Rijksmuseum tegenover NRC.

“We hebben al een substantieel deel, maar zoeken nog verder.”

Als de deal doorgaat, zou het de grootste aankoop in de geschiedenis van het Rijksmuseum tot nu toe zijn. Ook de Vereniging Rembrandt stelt een bijdrage in het vooruitzicht. Tegenover RTL Nieuws zegt de voorzitter van de vereniging dat het nadrukkelijk de bedoeling is dat de schilderijen op tournee gaan, zodra ze in Nederland zijn omdat ze ‘nationaal bezit’ zijn.

Eerst zou Rijksmuseum en Louvre samen werken kopen

Al eerder lekte uit dat Nederland en het Rijksmuseum in gesprek waren om de doeken, die ook wel de ‘broer en zus van de Nachtwacht’ genoemd worden, te verwerven. Maar toen was er nog sprake van dat het Rijksmuseum en het Louvre in Parijs gezamenlijk samen de werken zouden kopen. In Frankrijk ontstond opwinding toen een exportvergunning werd afgegeven voor de twee meesterwerken van Rembrandt.

Dijsselbloem zou 50 miljoen euro uit dividend van staatsdeelnemingen voor de aanschaf aanwenden, Bussemaker zou 30 miljoen halen uit een speciaal fonds voor kunstaankopen. De afgelopen weken heeft het Rijksmuseum met verschillende particulieren gesproken.

Laatste recordaankoop was ter waarde van 22,5 miljoen

Eind vorig jaar kocht het Rijksmuseum nog een bronzen beeld van een Bacchantenfiguur van Adriaen de Vries voor een recordbedrag van 22,5 miljoen euro. Dat was toen het hoogste bedrag dat het Rijksmuseum ooit voor een kunstwerk neertelde. De grootste kunstaankoop door Nederland was de aanschaf van de Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan in 1997 voor 37 miljoen euro. Het werk hangt sindsdien in het Gemeentemuseum in Den Haag.