‘Van der G. schond met opzet voorwaarde’

Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, heeft doelbewust een voorwaarde van zijn invrijheidstelling geschonden door actief met media in contact te treden. Hij riskeert daarmee een deel of de gehele resterende zes jaar van zijn celstraf alsnog uit te moeten zitten.

Dat blijkt uit een heimelijk opgenomen gesprek met Van der G. dat het tv-programma Brandpunt-Reporter gisteren uitzond. Daarin zegt Van der G. dat hij foto’s die vorig jaar in De Telegraaf verschenen ‘in scène heeft gezet’. Zijn toenmalige advocaat, Stijn Franken, zou contact hebben gelegd met de fotograaf van de krant. Tegenover persbureau ANP wilde Franken hier niet op ingaan. Een van de voorwaarden van Van der G's vrijlating is dat hij niet in contact zou treden met de media.

    • NRC