Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Podcast: hoe de FBI faalde om een vermeende terrorist te ontmaskeren

Afbeelding Facebook

Wat als je buurman met wie je jarenlang optrok, ineens een FBI-informant blijkt te zijn? Daarover gaat de documentaire Terror, die volgende maand uitkomt in de VS. De film geeft een onthutsend inkijkje in de werkwijze van de FBI in deze zaak. This American Life wijdde er een boeiende podcast aan.

Filmmaker Lyric Cabral woont tijdens haar studietijd in Harlem, New York en gaat jarenlang vriendschappelijk om met haar buurman Saeed. Op een dag verdwijnt hij naar South-Carolina. Saeed blijkt al die tijd niet te zijn geweest voor wie hij zich voordeed, al jaren te werken voor de FBI als informant. Omdat hij ziet dat sommige voormalige informanten goed geld verdienen met de verkoop van hun verhaal, besluit hij zijn verhaal ook te laten vastleggen. Hij geeft Cabral toestemming om hem te filmen terwijl hij werkt aan een nieuwe zaak in Pittsburgh.

Saeed moet als ‘Shariff Torres’, zogenaamd een medewerker bij het Rode Kruis, in contact komen met Khalifa Ali Al-Akili, een tot de islam bekeerde christen die de FBI verdenkt van terrorisme. Cabral filmt Saeed gedurende zeven maanden samen met haar collega David Felix Sutcliffe. Al die maanden probeert Saeed om Khalifa aan het praten te krijgen en jihadistische uitspraken te ontlokken. Via sms ontstaat zo bijvoorbeeld een keer de volgende conversatie:

Saeed: “As-Salaam-Alaikum brother K. Check this movie on channel 370 Showtime, Homeland.”
Khalifa: “Hmm…on Netflix?”
Saeed: “No Showtime. It’s called Homeland, Taliban warrior.”

FBI aanklagen

De zaak neemt pas echt een rare wending als Khalifa begin 2012 op Facebook een bericht plaatst waaruit blijkt dat hij allang doorheeft dat de FBI een informant op hem heeft afgestuurd. Hij wil de FBI aanklagen omdat ze hem lastigvallen en roept journalisten op hem hierover te interviewen.

The Guardian schreef in een korte recensie naar aanleiding van een vertoning op het Sundance Film Festival dat de film ‘riveting stuff’ is, maar langzaam op gang komt (bekijk hier de trailer). Maar het beluisteren van de podcast hierover en het interview met een van de filmmakers is nu in ieder geval al de moeite waard. Het geeft een ontstellende blik achter de schermen van de FBI:

https://soundcloud.com/this-american-life/566-the-land-of-make-believe#t=23:53