Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Miljoen minder toeristen naar Tunesië door terreuraanslagen

Politie patrouilleert over het strand waar de aanslag plaatsvond bij hotel Imperial Marhaba.
Politie patrouilleert over het strand waar de aanslag plaatsvond bij hotel Imperial Marhaba. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Het aantal buitenlandse toeristen in Tunesië is met twintig procent gedaald. In de eerste acht maanden van dit jaar bezochten vier miljoen mensen het land, zo schrijft persbureau Reuters. De daling is een gevolg van twee terreuraanslagen afgelopen jaar, zei de minister van Toerisme van Tunesië vandaag.

Tunesië is in sterke mate afhankelijk van inkomsten uit toerisme, er werken circa 340.000 mensen in de industrie. Sinds de aanslagen geldt de noodtoestand in het land. Toeristische trekpleisters en belangrijke plekken in de hoofdstad worden sindsdien extra beveiligd.

Tunesië werd dit jaar twee keer opgeschrikt door grote aanslagen op toeristen: in maart werden 22 mensen gedood bij een aanslag op het Bardo Museum in hoofdstad Tunis. In juni kwamen vervolgens 38 toeristen, onder wie dertig Britten, om bij een aanval van terroristen op een hotel in de badplaats Sousse. Beide aanslagen werden opgeëist door Islamitische Staat.

Vakantiereizen tot 2016 geannuleerd

Tui maakte in juli bekend dat het tot februari 2016 alle vakantiereizen en vluchten naar Tunesië heeft geannuleerd. De reisorganisatie, waar ook Holland International, Arke en Kras onder vallen, heeft dit gedaan op basis van het negatieve reisadvies uitgegeven door Buitenlandse Zaken en een sterke terugloop in het aantal boekingen.