De grens werd niet bereikt

Foto Alexandros Avramidis / Reuters

Migranten hielden hun kinderen omhoog, aan de Turks-Griekse grens. Zo wilden ze afdwingen dat ze de grens naar Europa mochten passeren. De Grieken lieten hen niet door. Dit was dit weekend het andere nieuws over de migratiecrisis:

4.700 bootvluchtelingen zijn zaterdag van zee gered, meldde de Italiaanse kustwacht. Het ongewoon hoge aantal van 4.343 mensen werden opgepikt tijdens in totaal 20 reddingsoperaties. Nog eens 335 mensen werden door Grieken gered.

13 migranten die op weg waren naar Griekenland zijn omgekomen, zondag na een aanvaring van hun rubberboot met een ferry. Onder hen waren vier kinderen. Zaterdag kwamen ook al 14 mensen om, bij Lesbos.

Tsjechië zal een eventueel vluchtelingenquotum juridisch aanvechten, zei de Tsjechische vicepremier. Tsjechië is een van de vier Oost-Europese landen die zich fel verzetten tegen het verplicht verdelen van 120.000 vluchtelingen. Woensdag is er weer een top van EU-regeringsleiders in Brussel om over de verdeling van asielzoekers te praten.

Canada is bereid het komende jaar 10.000 vluchtelingen uit Syrië op te vangen, aldus de Canadese migratieminister. De Amerikaanse minister Kerry beloofde de capaciteit voor vluchtelingen te vergroten naar 100.000, maar wel pas in 2016.

Een Duitse noodopvanglocatie voor vluchtelingen is gisternacht in brand gestoken. De hal was nog niet in gebruik, niemand raakte gewond.