Louis van Gaal wint van Ronald Koeman dankzij Franse tiener

De duurste voetbaltiener op aarde is gehaald voor de toekomst, maar Anthony Martial bewees ook in zijn tweede wedstrijd al direct zijn waarde voor Manchester United. De negentienjarige Fransman, gekocht voor een transferbedrag dat kan oplopen tot tachtig miljoen euro, scoorde gisteren tweemaal in de gewonnen uitwedstrijd tegen het Southampton van Ronald Koeman: 2-3.

Voor Louis van Gaal reden genoeg zijn jonge aanvaller te prijzen, maar de trainer van United was ook de eerste om de verwachtingen te temperen. „Veel mensen denken nu al dat hij een superster is, maar hij is een jochie van negentien”, zei Van Gaal bij de BBC. „Hij heeft al veel laten zien, en ik ben blij dat hij hier is. Maar we moeten met onze voeten op de grond blijven.”

Zijn ploeg staat tweede in de Premier League, twee punten achter koploper Manchester City dat tegen West Ham United zijn eerste nederlaag van het seizoen leed: 1-2. Regerend landskampioen Chelsea won ook weer. De ploeg van José Mourinho verloor drie van zijn eerste zes duels, maar richtte zich op door met 2-0 te winnen van Arsenal.

Chelsea staat nog altijd vijftiende, één punt boven Southampton. Daar heeft Ronald Koeman tot dusverre geen vervolg kunnen geven aan zijn sterke debuutseizoen bij The Saints. „De boodschap aan mijn spelers was dat we niet van Manchester United, maar van onszelf hebben verloren”, constateerde Koeman gisteren op de website van Southampton.

In Duitsland deed Bas Dost van zich spreken. De spits van VfL Wolfsburg kwam maar twintig minuten in actie, maar maakte daarin beide doelpunten in de gewonnen thuiswedstrijd (2-0) tegen Hertha BSC. Goals die meer dan gelegen kwamen, want Dost begon het duel als reserve, na een week waarin hij ook al was gewisseld in de rust van de Champions League-wedstrijd tegen CSKA Moskou.

Dost was daar niet van gediend en vertoonde in de dagen na CSKA gedrag waar zijn coach Dieter Hecking zich op zijn beurt aan had geërgerd. Hecking zei na het duel met Hertha dat de spits erbij had gelopen „alsof zijn speeltje was afgepakt. Dat is egoïsme en dat kunnen we hier niet gebruiken. Hij moet over zijn houding nadenken.”