Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Leider presidentiële garde Burkina Faso waarschuwt voor burgeroorlog

Leden van de presidentiële garde in Burkina Faso, is het voorstel gedaan zich te ontwapenen. De elite-eenheid kan dan vrijuit gaan.
Leden van de presidentiële garde in Burkina Faso, is het voorstel gedaan zich te ontwapenen. De elite-eenheid kan dan vrijuit gaan. Foto REUTERS / Joe Penney

Militaire leiders van Burkina Faso hebben strijdkrachten naar de Burkinese hoofdstad Ouagadougou gestuurd om de presidentiële garde te ontwapenen. De leider van de presidentiële garde heeft laten weten dat die ontwapening kan gaan leiden tot een burgeroorlog. Dat meldt persbureau AFP.

In een verklaring laten militaire leiders van het West-Afrikaanse land weten dat als de presidentiële garde zich overgeven er geen arrestaties verricht zullen worden:

“Iedereen die zijn wapens inlevert, kan vrijuit gaan.”

De ontwapening van de elite-eenheid moet zonder bloedvergieten verlopen benadrukken de leiders.

Een ooggetuige heeft aan persbureau AFP laten weten dat momenteel uit verschillende delen van het land legereenheden naar de hoofdstad trekken. De troepen zouden zich op nog geen honderd kilometer van de hoofdstad Ouagadougou bevinden.

‘Het wordt chaotisch’

De leider van de presidentiële garde, generaal Gilbert Diendere, heeft inmiddels laten weten dat de opmars van strijdkrachten naar de Burkinese hoofdstad Ouagadougou kan gaan zorgen voor chaotische taferelen en zelfs een burgeroorlog als gevolg van “de huidige veiligheidssituatie”.

Gijzeling

De coup begon woensdagmiddag toen soldaten bij een regeringsberaad in het presidentiële paleis in hoofdstad Ouagadougou binnenvielen en overgangspresident Michel Kafando, premier Yacouba Isaac Zida en enkele ministers in gijzeling namen. Gisteren werd bekend dat onderhandelaars uit buurlanden van Burkina Faso een conceptakkoord gesloten hebben dat de regeringscrisis in het West-Afrikaanse land moet bezweren.

Sinds de coup door de presidentiële garde zijn al zeker tien doden en honderd gewonden gevallen tijdens massale protesten op straat.