Teruglezen: Hongaars leger mag grens verdedigen, vluchtelingen bij Ajax

later meer

We sluiten dit liveblog nu af. Nieuwe ontwikkelingen rond de vluchtelingenproblematiek zijn vanavond te lezen op nrc.nl. Bedankt voor het volgen!

Finland wil grenzen sluiten met Zweden

De Finse minister van Binnenlandse Zaken Petteri Orpo heeft vandaag gezegd dat Finland klaar is om zijn grenzen met buurland Zweden weer te gaan controleren. Dat meldt persbureau ANP. Steeds meer vluchtelingen en migranten komen via Zweden naar Finland. Volgens Orpo is Finland 'daartoe op elk moment voorbereid'. De Finse politie voert op dit moment al steekproeven uit en begint vanaf morgen met 'toegenomen controles van vreemdelingen' in het hele land. Tot nu toe zijn er in Finland zo'n 12.000 vluchtelingen binnengekomen, waarvan het grootste deel uit Irak.

Vluchtelingen bij bekerduel Ajax - De Graafschap

Op uitnodiging van voetbalclub Ajax zijn woensdag ongeveer driehonderd vluchtelingen te gast bij het bekerduel met De Graafschap. Dat meldt persbureau ANP. De actie gaat in samenwerking met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). De vluchtelingen komen uit asielzoekerscentra in een straal van ongeveer honderd kilometer rond Amsterdam. De meesten van hen zijn de oorlog in Syrië ontvlucht.

Eerder liet FC Groningen al weten vluchtelingen uit te nodigen voor de bekerwedstrijd tegen FC Twente. Ook bij FC Den Bosch tegen Helmond Sport zullen tweehonderd vluchtelingen aanwezig zijn.

In beeld: Binnen / buiten Syrië

Deze fotoreportage over vluchtelingen stond in de opiniebijlage van NRC Handelsblad van dit weekend.

De beelden van migranten op het strand in Griekenland, in de modder in Macedonië of aan de grens met Hongarije zijn schrijnend. Zo schrijnend dat ze de aandacht afleiden van de toestand in Syrië zelf. Terwijl die de reden is dat mensen uit dat land zichzelf en hun dierbaren zo’n helletocht aandoen. Daarom vandaag tien fotosamenstellingen van het soort waarmee NRC doorgaans terughoudend is. Gruwelijke foto’s kunnen lezers van walging snel doen doorbladeren, en schieten dan hun doel voorbij. Fotoredacteur Natalia Toret heeft ze vandaag telkens gezet naast een foto van het soort dat u inmiddels kent: dat van vluchtelingen onderweg. Ook gruwelijk, trouwens. Maar ook in gruwelijk zijn er gradaties. Binnen Syrië, buiten Syrië. Zou u níet vluchten?
Hans Nijenhuis, chef opinie

2009WEBAPP08-980x346

Dit jaar ruim 2.800 asielzoekers verdronken

Zeker 2.862 asielzoekers zijn dit jaar omgekomen bij hun poging de Middellandse Zee over te steken, op weg naar het Europese vasteland. Dat maakte de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) vandaag bekend. Vorige week liet de organisatie al weten dat er dit jaar bijna een half miljoen asielzoekers op deze manier Europa binnen zijn gekomen.

'Boete voor lidstaten bij weigeren vluchtelingen'

Als een EU-lidstaat vluchtelingen weigert, zou het daarvoor een boete moeten krijgen van 6500 euro per vluchteling. Dit is een van de maatregelen waar de Europese ministers die asielbeleid in hun portfolio hebben, zich op voorbereiden. Dat meldt het Duitse persbureau dpa. Op die manier worden lidstaten die een vastgesteld quotum weigeren, verder onder druk gezet. Morgen vindt in Brussel een EU-top plaats waar alle Europese ministers van Binnenlandse Zaken het voorstel van de Europese Commissie bespreken om 120.000 vluchtelingen vanuit Hongarije, Griekenland en Italië verplicht onder de lidstaten te verspreiden.

Duits voorstel voor nieuwe asielwet pakt milder uit

Het wetsvoorstel dat het asielbeleid in Duitsland op de schop moet gooien, pakt waarschijnlijk milder uit. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière liet plannen rondgaan om de sociale zekerheid voor asielzoekers in te perken. Het voorstel stuitte op fel verzet van de sociaaldemocratische coalitiepartner SPD. De Maizière kondigt nu aan dat de partijen tot een compromis zijn gekomen. Volgens het nieuwe voorstel krijgen asielzoekers nog steeds sociale zekerheid, ongeacht waar ze vandaan komen. Mocht besloten worden dat ze uit een land komen dat als 'veilig' wordt aangemerkt, dan wordt de toelage teruggeschroefd naar een minimaal bedrag.

Hongaarse leger mag niet-dodelijke wapens gebruiken bij grenzen

Het Hongaarse parlement heeft zojuist een wet aangenomen die de regering in staat stel om het leger in te roepen bij de verdediging van de grenzen. Het leger mag geweld gebruiken door met niet-dodelijke wapens de grens te verdedigen. Dat meldt persbureau Reuters. Soldaten mogen gebruik maken van rubberkogels, flitsgranaten en traangas.

Libanon belooft onderwijs voor nog eens 100.000 vluchtelingen

De Libanese overheid heeft toegezegd dat het onderwijs gaat regelen voor nog eens 100.000 Syrische vluchtelingen in het land. Dat meldt persbureau Reuters. Met hulp van het internationale donoren, VN-vluchtelingenagentschap UNHCR en UNICEF worden scholen ingericht. In Libanon is het grootste aantal Syrische vluchtelingen opgevangen; het land met 4 miljoen inwoners vangt ruim 1,1 miljoen vluchtelingen op.

Hongarije plaatst waarschuwing in Libanese krant

De Hongaarse regering heeft bij wijze van waarschuwing een advertentie geplaatst in Libanese kranten. In de advertentie raadt de regering-Orbán vluchtelingen af om Hongarije illegaal binnen te komen en niet te luisteren naar mensensmokkelaars die zeggen dat dat mogelijk is.

Twitter avatar zkaram zeina karam Published in Lebanese newspapers today #Hungaria #migrants #syria #lebanon http://t.co/gF10q5sDrV

'Hongaarse autoriteiten laten mondjesmaat vluchtelingen toe'

Volgens verslaggevers van persbureau AP laten de Hongaarse autoriteiten mondjesmaat vluchtelingen de grens met Kroatië passeren. Eerder werden bussen met migranten tegengehouden bij de grens. Kroatië stuurt vluchtelingen door in bussen, nadat het vorige week aangaf de opvang en registratie van de tienduizenden vluchtelingen niet meer aan te kunnen.

Hongarije weigert nog langer vluchtelingen de grens te laten passeren en bouwde in eerste instantie een hek op de grens met Servië, later ook op de grens met Kroatië.

Eurocommissaris: EU laat Balkanlanden niet in de steek

Eurocommissaris voor Uitbreiding Johannes Hahn heeft toegezegd dat de Europese lidstaten de Balkanlanden zullen helpen bij het verwerken van de duizenden vluchtelingen. Dat meldt persbureau AP. Hahn sprak vandaag in het Macedonische parlement en zei dat alle EU-landen de taak hebben om de buitengrenzen te beschermen.

"De Balkanlanden zijn geen parkeerplaats voor vluchtelingen en we zullen ze niet in de steek laten."

Volgens de Macedonische politie zijn er in de afgelopen drie maanden zo'n 83.000 vluchtelingen door het land gereisd.

Merkel en Hollande in oktober samen in Europees Parlement

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande zullen gezamenlijk het Europees Parlement toespreken over de vluchtelingencrisis. Dat doen ze tijdens de eerstvolgende plenaire sessie op 7 oktober in Straatsburg. Dat maakte parlementsvoorzitter Martin Schulz vandaag bekend op Twitter.

Twitter avatar EP_President EP President Chancellor #Merkel and President #Hollande will make joint address to plenary on 7 October http://t.co/ZEsg3mdrEd

Schulz spreekt van een 'historisch bezoek in een historisch moeilijke tijd.' Het is voor het eerst sinds 1989 dat de Franse en Duitse regeringsleiders samen spreken. Toen spraken Helmuth Kohl en François Mitterand het Europees Parlement gezamenlijk toe.

Duits wetsvoorstel scherpt asielregels aan

Binnen de Duitse regering circuleert een wetsvoorstel dat het asielbeleid drastisch inperkt en het mogelijk maakt om uitgeprocedeerden sneller uit te wijzen. Dat meldt persbureau AP. Mensenrechtenorganisaties zijn kritisch over het wetsvoorstel, wat er volgens hen voor kan zorgen dat een flink aantal migranten dakloos raakt.

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Johannes Dimroth moet het wetsvoorstel ervoor zorgen dat 'verkeerde prikkels' worden weggenomen bij mensen de hopen op asiel in Duitsland. Het nieuwe voorstel verklaart een aantal staten 'veilig'; het zou gaan om de landen in voormalig Joegoslavië, Ghana en Senegal.

Orbán: we worden overlopen

De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft vandaag gewaarschuwd dat als er geen eenduidig Europees vluchtelingenbeleid wordt gevormd, lidstaten zich moeten beschermen tegen de 'dreiging' van massamigratie.

"Onze grenzen worden bedreigd, net als ons leven dat is gebaseerd op het respect voor de wet. We worden overlopen."

Daarnaast benadrukte Orbán dat migrantenquota geen Europees actieplan is, zolang de buitengrenzen nog niet beschermd zijn en de instroom van vluchtelingen wordt gestopt. Orbán deed zijn uitspraken in het Hongaarse parlement.

Kroatië: laat Griekenland stoppen met doorsturen vluchtelingen

Kroatië zal morgen op de top van Europese ministers van Binnenlandse Zaken eisen dat Griekenland stopt met het doorsturen van vluchtelingen. Dat meldt persbureau Reuters.

Nu Hongarije de grenzen met Servië en Kroatië heeft gesloten, kiezen vele duizenden vluchtelingen voor een route via Kroatië. Het land kan de toestroom niet aan en stopte vorige week al met registreren. De afgelopen week kreeg Kroatië ruim 25.000 vluchtelingen te verwerken.

Volgens de Kroatische minister van Binnenlandse Zaken Ranko Ostojic ligt dat aan het beleid van de Griekse regering, die vluchtelingen de grens over helpt om verder te reizen. Ostojic sprak daarover vanuit een opvangkamp in het grensplaatsje Tovarnik.

"Het is volstrekt onacceptabel dat Griekenland zijn vluchtelingenkampen leegmaakt en iedereen richting Kroatië stuurt, via Macedonië en Servië."

Op de vorige week ingelaste Europese top in Brussel wordt morgen gesproken over hoe de doorstroom en opvang van vluchtelingen beter kan worden geregeld. Later vandaag overleggen de ministers van Buitenlandse zaken van Polen, Hongarije, Tsjechië Slowakije en Letland op een aparte top. Dit jaar hebben volgens monitors al ruim een half miljoen mensen de oversteek gemaakt naar de Europese Unie.