Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Kortharige meisjes breken je hart óók

Muzikantenpaar Dave Rawlings en Gillian Welch laat van het songmateriaal afhangen wie er aan de beurt is voor een nieuw album.

Vier jaar na Welch’ briljant sobere The Harrow & The Harvest is Nashville Obsolete een wulpsere affaire, met breed uitgesponnen nummers en violen ter versterking van een akoestische string- en swingband. De luie groove van Rawlings’ eigenzinnige americana onttrekt zich aan alles wat zoet en onecht is aan countrymuziek.

In Bodysnatchers Lament en het dylaneske The Trip schetst hij een alternatief Amerikaans platteland waar niets is wat het lijkt. Kijk uit voor meisjes die hun haar kort knippen als een boerenknecht, waarschuwt hij in Short Haired Woman Blues, want in de liefde doen ze je net zoveel pijn als een supermodel.

De onnavolgbaar mooie tweede stem van Gillian Welch tilt zelfs het kauwgomballenliedje Candy naar een hoger plan.