Kiezen tussen hart en hoofd: het schimmenspel van Hakim Ziyech

Spelmaker Hakim Ziyech van FC Twente staat voor de keuze waar hij zijn interlandcarrière wil vervolgen: Nederland of Marokko. De consequenties lijken hem niet geheel duidelijk.

Illustratie Ruben L. Oppenheimer Illustratie Ruben L. Oppenheimer

Die Hakim Ziyech. Wist kennelijk niet dat hij bij het spelen van een officieel duel van Marokko ook voor altijd Marokkaans international zou worden.

Vraag is: wat had hij dan gedacht?

Het werd niet duidelijk zaterdagavond toen hij, nog nadampend van het doelpuntloos gelijkspel tegen SC Cambuur, gevraagd werd naar zijn overwegingen. Tegen de haast smekende Fox Sports-analist John de Wolf – „jouw kans in Oranje komt echt wel” – zei de aanvoerder van FC Twente dat hij ingaat op de uitnodiging van Marokko om twee oefeninterlands te spelen. Toen de verslaggever van de betaalzender hem wees op de onherroepelijkheid van een keuze voor Marokko, ook al zijn het oefenwedstrijden, zei Ziyech: „Ok. Dat hoor ik nu van jullie.”

Maar hij gaat nog steeds. Althans: waarschijnlijk. Of niet? Bij de NOS kwam de verwarring. „Ik heb de uitnodiging geaccepteerd, en verder wil ik het daarbij laten”, zei Ziyech daar. „Misschien ga ik er wel voor wat anders heen, dat weet je niet.”

Eén keer switchen

Zijn zaakwaarnemer was vanochtend niet bereikbaar om opheldering te bieden in de mist die de woorden van zijn cliënt dit weekend veroorzaakten. Mocht Ziyech (22) als bedoeling hebben gehad om in het Zeister hoofdkwartier van de Nederlandse voetbalbond een reactie te ontlokken, is zijn opzet geslaagd.

KNVB-woordvoerder Hans van Kastel mocht het weekend de FIFA-reglementen gaan uitleggen. Die schrijven voor dat als een speler al officiële duels heeft gespeeld voor een vertegenwoordigend elftal (Jong Oranje dus in het geval Ziyech), hij nog maar één keer kan kiezen om te spelen voor een ander land waarvan hij de nationaliteit bezit. Daarvoor moet hij een verklaring ondertekenen waarin hij de consequenties van zijn switch overziet, namelijk dat hij daarna niet nog eens terug kan om, och nou ja, dan toch maar voor Oranje te gaan.

Die consequenties zijn Ziyech inmiddels nu wel duidelijk. En Danny Blind ook. Volgens het AD heeft de bondscoach contact opgenomen met de geboren Drontenaar om hem te vertellen dat hij heus ‘op de radar’ staat.

Dat terwijl Ziyech dondersgoed weet dat hij gevolgd wordt. Hij zat afgelopen mei al eens in de voorselectie toen hij meetrainde met Oranje, maar afhaakte met een blessure. Nu dus, met het Nederlands elftal spartelend op de rug, heeft hij met zijn lonken naar Marokko Blind zo ver gekregen tot een belletje.

Well played, Hakim Ziyech.

Natuurlijk past Oranje bescheidenheid dezer dagen. Maar vormt Marokko, dat deze eeuw nog niet op een WK speelde en in 2004 voor het laatst voorbij de groepsfase kwam op de Afrika Cup, sportief een aanlokkelijk alternatief voor een potentiële topspeler? Het is een keuze tussen hoofd en hart, zeggen jongens die voor de keuze staan of stonden.

Waarbij de factor opportunisme niet uitgevlakt moet worden. Waar ligt je plafond?

Voor pak ‘m beet Karim El Ahmadi was het makkelijk: Marokko of géén interlandcarrière. Terwijl Oranje-internationals Ibrahim Afellay en Adam Maher het moeilijk hadden om nee te zeggen tegen Marokko. „Maar ik wil EK’s en WK’s spelen. Hoeveel mensen kunnen zeggen dat ze tegen Pirlo hebben gespeeld?” zei Maher na een oefeninterland tegen Italië.

Opvolger Sneijder?

Inmiddels zijn EK’s en WK’s niet meer gegarandeerd met Oranje. Kiezen voor Marokko zou Ziyech de eerste potentiële Marokkaans-Nederlandse topspeler maken die Oranje de rug keert. Foppe de Haan noemde het talent de gedroomde opvolger van Wesley Sneijder. Meer finesse in zijn linkerbeen dan leeftijdsgenoot Davy Klaassen (Ajax) in zijn rechter. Zijn formidabele individuele prestaties (betrokken bij 23 van de laatste 24 goals van FC Twente) in een verder krakkemikkig elftal zijn opvallend.

Laat hoe dan ook zijn beslissing weloverwogen zijn, vrij van druk en met beschikbaarheid van alle relevante informatie. Toen hij vorige zomer Twente verkoos boven Feyenoord overzag hij de consequenties niet, in de zin dat hij ook niet kon weten dat het financiële kaartenhuis FC Twente op instorten stond en hem middenmootvoetbal te wachten stond.

Uitblinken in een middelmatig elftal heeft hij onder de knie: prima speler dus voor Oranje.

    • Bart Hinke