Jongen die zich opsloot in Thalys niet langer verdacht

Politie gaat de Thalys in Station Rotterdam CS in, op Rotterdam Centraal.
Politie gaat de Thalys in Station Rotterdam CS in, op Rotterdam Centraal. Foto ANP / Jerry Lampen

De jongen die zich vrijdag verschanste in een Thalys op Rotterdam Centraal wordt niet langer verdacht van strafbare feiten. Hij wordt daarom overgedragen aan de Vreemdelingendienst, zo heeft de officier van justitie vandaag besloten. De jongen, die geen legitimatie op zak had, komt waarschijnlijk uit Tunesië.

Bij de arrestatie van de jongeman, die volgens de politie 16 jaar is, werd vorige week een groot deel van Rotterdam Centraal ontruimd. De ‘zwartrijder’ had zich in de wc opgesloten en reageerde niet op oproepen van de politie. Na zijn arrestatie werd bekend dat hij met de flitstrein naar Parijs wilde rijden.

Negen verschillende identiteiten

Over de identiteit van de jongen is tot dusver nog maar weinig bekend. Volgens het Openbaar Ministerie staat hij in verschillende Europese landen onder negen verschillende identiteiten bekend. De jongen leidde naar alle waarschijnlijkheid al een paar jaar een zwervend bestaan door West-Europese landen. Na onderzoek door onder meer de Explosieven Opruimingsdienst werd duidelijk dat de jongen alleen persoonlijke bezittingen bij zich had.

Het incident van vrijdag volgt op de mislukte aanslag in de Thalys van een paar weken geleden. Toen was er ook al een incident op de Thalys, nabij het Franse Arras. Een 25-jarige man bereidde toen op het toilet een aanslag voor met een kalasjnikov. Hij kon worden overmeesterd door een aantal oplettende passagiers.