Jihadverdachte Rudolph H. mag uitspraak proces in vrijheid afwachten

Rudolph H. (25), verdachte in het zogenoemde “jihadproces” komt morgen onder voorwaarden vrij. De rechtbank acht de kans dat Rudolph H. weer misdrijven zal begaan namelijk klein. Hij is vrij tot de uitspraak in december.

Een aantal verdachten in het Haagse Jihadproces. Derde van links is Rudolph H. Foto ANP / Aloys Oosterwijk

Rudolph H. (25), verdachte in het zogenoemde “jihadproces” komt morgen onder voorwaarden vrij. Dat heeft de rechtbank net bepaald in de pauze van de zitting van vandaag. De rechtbank nam bij het besluit mee dat H. reeds meer dan een jaar in voorarrest zat op de terroristenafdeling “onder een zeer zwaar regime”. De rechtbank acht de kans dat Rudolph H. weer misdrijven zal begaan klein. Hij is vrij tot de uitspraak in december.

Volgens de rechter is de kans dat H. (25) zich opnieuw schuldig maakt aan de daden waar hij van wordt verdacht, niet groot. De voorwaarden waaraan hij zich moet houden zijn streng: Hij mag geen contact hebben met mede-verdachten, noch met de pers. Hij mag zich niet uitlaten “in publicaties in het publieke domein” (social media) en niet deelnemen aan demonstraties. Hij moet zijn paspoort en ID inleveren, en mag Nederland niet verlaten.

Hij verscheen vorige week voor de rechter in Amsterdam als eerste van de tien verdachten die worden vervolgd als terroristische organisatie. De Haagse bekeerling heeft zich volgens het Openbaar Ministerie (OM) schuldig gemaakt aan opruiing en haatzaaien. En dat gebeurde op zijn weblog: De Ware Religie. Hij behoorde volgens het OM met Azzedine C. (33) Oussama C. (19), die ook terechtstaan, tot de kern van de groep.

    • Sheila Kamerman