Opinie

    • Amanda Kuyper

Jazz moet de ether in, anders bloedt het avontuur dood

None

Zijn jazzmuziek en radio nog steeds onlosmakelijk met elkaar verbonden of is de combinatie iets van een voorbij verleden? De afgelopen decennia zagen we vaker Nederlandse jazzstations omvallen. Maar een echt aardschokje ging er door de jazzwereld toen de NPO het plan tot opheffing van het radiostation NPO Radio 6 Soul & Jazz begin maart bekendmaakte. Weg bij de publieke omroep, de enige plek op de radio waar jazz en soul nog een podium krijgt? Waar James Brown en Etta James klinken, waar eigen leuke hippe jazzcats als Bruut! spelen, maar ook diep in de nacht intellectuele jazz die meer duiding behoeft wordt uitgezonden, zoals muziek van Ornette Coleman. Waar sessies en eindexamens klinken, waar optredens rechtstreeks van festivalterreinen als North Sea Jazz of Into the Great Wide Open komen? De emoties liepen het afgelopen half jaar hoog op. Petities. Een videoclip waarin een trits artiesten „don’t take away the music” zong. Een hele (!) thema-uitzending bij De Wereld Draait Door. En een protestconcert in het Vondelpark.

Wat is de toegevoegde waarde van een zender die zich beperkt tot, of juist specialiseert in, één genre? De ontwikkeling van de jazz, schreeuwen musici en betrokkenen tegen wie het maar moet horen. Het marktaandeel van Radio 6 mag niet hoog zijn – hoe kan het ook als digitaal kanaal – het is wel een populair platform met een eigen gezicht, awardshow en een trouwe aanhang. Los van de dreigende verschraling omschreef jazzsaxofonist Ben van den Dungen de zender als een belangrijke schakel in een muzikaal „ecosysteem”. De weg van talent naar het laten horen van een nieuwe sound stort ineen zodra er ‘zomaar’ een schakel tussenuit wordt gerukt. Muziek moet de lucht in, anders bloedt muziek dood.

Inmiddels is duidelijk dat de zender een bondgenoot heeft. De Raad voor Cultuur is het niet eens met de opheffing van Radio 6 en vraagt de Publieke Omroep om een goede plek voor jazz en aanverwante stijlen. En, slim, de Raad eist een vast aantal uitzenduren mocht jazz toch naar Radio2 verhuizen. Dat zou er wel eens voor kunnen zorgen dat de NPO een geprofileerde zender als Radio6 toch maar laat bestaan op een hopelijk vindbare plek. In het advies schrijft de raad ook dat als Radio6 wordt opgeheven er „afspraken moeten worden gemaakt over live-registraties en voortzetting van de huidige samenwerking met conservatoria”. Hopelijk ja.

De jazz in Nederland is van een hoog niveau en ontwikkelt zich rap. Dat avontuur verdient een plek in een al gevoelige discussie over muzikale diversiteit op de radio.

    • Amanda Kuyper