Janneke Vreugdenhil. Mexicaans!

Trouwe kijkers van het BBC-programma Masterchef kennen Thomasina Miers misschien nog wel. In 2005 won ze de wedstrijd én de harten van vele kijkers met haar charmante lach en kleurrijke, exotische gerechten. Sindsdien schrijft ze recepten voor onder andere The Guardian en opende een drietal Mexicaanse street food restaurants in Londen – de keten heet Wahaca. Onlangs verscheen de Nederlandse vertaling van haar kookboek over de Mexicaanse keuken.

In Mexicaans! doet Miers een poging de Mexicaanse keuken toegankelijk te maken voor nieuwsgierige Europese thuiskoks en slaagt daar in mijn ogen goed in. Om te beginnen vertelt ze over lokale eetgewoonten en gidst ze haar lezers langs sleutelproducten als mais, rijst, peulvruchten, kruiden en specerijen. Ook geeft ze een aantal basisbereidingen, voor tafelzuur, chilisauzen en een paar salsa’s waar ze verderop in het boek steeds naar terug verwijst.

De recepten die volgen zijn stuk voor stuk niet alleen razend aantrekkelijk, maar ook heel behoorlijk maakbaar. Kijk, het blijft natuurlijk een keuken die wat meer aandacht en inspanning vergt dan laten we zeggen een Hollands maaltje van aardappelen, groenten en een stukje vlees. Maar wie bereid is wat tijd te investeren in het bij elkaar scharrelen van ingrediënten als gedroogde anchopepers en masa harina (speciaal maismeel voor tortilla’s; kijk eens op mexicaansewinkel.nl), kan in principe moeiteloos het hele boek doorkoken.

En voor wie daar geen zin in heeft, blijven er ook nog voldoende interessante recepten over waarvoor je alles gewoon bij de supermarkt kunt inslaan. Wat daarbij helpt is dat Miers waar mogelijk vervangende opties aanbiedt. Chiles de arbol kun je bijvoorbeeld vervangen door peperoncino (de gedroogde chilivlokken die je overal kunt kopen) of een gewone lombok, epazote (een typisch Mexicaans kruid) door anijszaad en ‘crema’ door crème fraîche of zure room.

Komende week koken we vier gerechten uit het boek: guacamole, warme maissalade, taco’s gevuld met chorizo en pompoen en een dessert van gebakken bananen met tequila en kaneel. Het enige ingrediënt waar u wellicht wat meer uw best voor zult moeten doen is verse chorizo. Het is niet zo dat het met gedroogde versie niet lukt, maar een verse bakchorizo geeft toch een ander, authentieker resultaat. Bestel hem anders alvast (voor donderdag) bij uw slager. Die taco’s zijn de moeite absoluut waard!

    • Janneke Vreugdenhil