Jacht op vrouwen van Den Bosch is weer geopend

In de hoofdklasse bij de vrouwen proberen drie clubs de jarenlange dominantie van Den Bosch te breken.

Frederique Derkx van SCHC, de club verloor gisteren met 1-0 van Laren. Foto Merlin Daleman

Een Den Bosch-syndroom? Nee, dat hebben ze niet, de hockeysters van Laren en SCHC. Al jaren proberen ze, samen met Amsterdam, de enorme dominantie van de Brabantse club te doorbreken. „Natuurlijk willen we graag kampioen worden”, zegt international Joyce Sombroek, die voor Laren speelt. „Maar je moet je niet blindstaren op de titel. Den Bosch is geen issue bij Laren.”

Sombroek, alom beschouwd als de beste keepster ter wereld, stapte gistermiddag met een grijns van het veld in Laren, waar ze met haar ploeg goede zaken deed in de lange aanloop naar de play-offs.

Dankzij een late treffer van Juliette Hentenaar werd Laren op de tweede speeldag koploper na een zege op SCHC (1-0), de afgelopen jaren de belangrijkste belager van Den Bosch.

Een nieuw seizoen – en de traditionele jacht op Den Bosch is heropend. Want de statistieken zijn duizelingwekkend, ontmoedigend voor de concurrentie: de laatste achttien seizoenen won Den Bosch liefst zestien keer de landstitel. Slechts twee keer werd de hegemonie even onderbroken door Amsterdam, in 2009 en 2013. Laren en SCHC waren de afgelopen jaren een paar keer dichtbij, maar wonnen nooit een finale.

SCHC, met internationals als Carlien Dirkse van den Heuvel, Caia van Maasakker en Ginella Zerbo, lijkt dit seizoen de belangrijkste kandidaat om Den Bosch van de troon te stoten. De nieuwe coach van de club uit Bilthoven, Etiënne Spee, durft deze stelling zelfs wel aan: „Op papier hebben wij een sterkere selectie dan Den Bosch.”

Maar Spee, vorig jaar nog coach van Laren, kent als geen ander de verhoudingen in de hoofdklasse. Den Bosch verslaan in de finale om de landstitel vergt meer dan twee goede wedstrijden. „Wat Den Bosch presteert is ongekend. Ze hebben daar een recept dat wij boven de rivieren nog niet kennen. Het is een bepaald soort winnaarsmentaliteit, over-mijn-lijk, dat helemaal in die club zit, van de barkeeper en de terreinknecht tot het bestuur en dames 1: ze móeten kampioen worden.”

‘Den Bosch is te verslaan’

Zijn collega en opvolger als coach van Laren, Ageeth Boomgaardt, glimlacht. Als speelster van Den Bosch won zij tussen 1998 en 2004 zeven landstitels op rij. In 2000 en 2004, het tijdperk vóór Maartje Paumen, was ze namens Den Bosch topscorer in de hoofdklasse. Nu staat de oud-international dus voor de groep in Laren – met topspeelsters als Sombroek, Naomi van As, Kim Lammers en Willemijn Bos – jagend op haar oude club. „Natuurlijk is Den Bosch te verslaan. Maar je moet het willen. Het is een bepaalde mindset. Je moet er als club klaar voor zijn, er moet rust en stabiliteit zijn.”

De speelsters zelf praten er weinig over, zegt Dirkse van den Heuvel van SCHC. Zij werd geboren in Den Bosch, werd drie keer landskampioen en verhuisde in 2007 naar de ‘Stichtse’. „Ik denk dat SCHC sterker is geworden met de komst van Frederique Derkx en Xan de Waard, en dat Den Bosch dit seizoen iets aan ervaring is kwijtgeraakt. Natuurlijk wil ik ook kampioen worden met SCHC. Maar een syndroom heb ik zeker niet. We komen dichter bij. Het is al een paar jaar niet meer zo dat Den Bosch bovenaan eindigt met honderd doelpunten voor en vier tegen.”

Sterspeelsters

Sterker: SCHC maakte het de club van sterspeelsters Maartje Paumen en Lidewij Welten heel lastig. Afgelopen seizoen versloeg de club uit Bilthoven Den Bosch ook in de finale van het Europese clubkampioenschap, al wordt die Europese titel lager ingeschat dan het landskampioenschap.

Etiënne Spee weet dat Den Bosch zijn positie als beste hockeyclub ter wereld nog lang niet heeft opgegeven. „Alles ademt winnen bij Den Bosch”, zegt hij vol bewondering. „Het zit heel diep in de genen. Misschien mag ik het niet zeggen, maar in de Randstad zijn we misschien toch wat meer verwend. De verbetenheid, de onverzettelijkheid van Paumen is ongekend. Als ze niet om je heen kan, gaat ze door je heen.”

Die onoverwinnelijkheid miste Spee bij Laren. „Die Begeisterung zie je bij Laren wel bij de internationals, maar niet bij de speelsters die het Nederlands elftal nooit halen. Die zijn met andere dingen bezig, met studeren. Het heeft ook te maken met de totale cultuur van de club.”

SCHC heeft zich de afgelopen jaren zodanig versterkt dat het niveau van Den Bosch wel binnen bereik is gekomen, zo is de overtuiging van Spee. De vraag is hoe de speelsters omgaan met de verwerking van de tragische dood van keepster Inge Vermeulen, die begin dit jaar zelfmoord pleegde. „Dat heeft een mega-impact gehad op de groep”, zegt Spee. „Het is een heel zwaar jaar geweest voor SCHC. En het is nog volop aanwezig binnen de ploeg. Er is geen tijd van rouwen geweest. Bij een aantal speelsters komt het er nu pas uit.”

Spee zal zijn speelsters de komende tijd alle ruimte geven om het verlies van Vermeulen te verwerken. „Toen het gebeurde hebben de meiden gezegd: ‘We moeten door, voor Inge gaan we de finale halen.’ Ze zijn doorgegaan, en ze hebben de finale gehaald. Maar toen was de koek op. Nu merk je dat alles op zijn plekje valt.”

    • Rob Schoof