Hof gaat kroongetuigendeal in de Passagezaak niet nader onderzoeken

Advocaten voor aanvang van het verhoor van Fred Ros, kroongetuige in het liquidatieproces Passage op Schiphol (januari). Foto ANP / Evert Elzinga

Het gerechtshof in Amsterdam vindt het niet nodig om nader onderzoek te doen naar de financiële afspraken die het Openbaar Ministerie heeft gemaakt met kroongetuigen Peter la S. en Fred Ros. Beide getuigen hebben verklaringen afgelegd in de zogeheten Passagezaak waarin een aantal kopstukken uit de Amsterdamse onderwereld terechtstaat voor liquidaties.

De twee kroongetuigen hebben erkend dat ze bij moord betrokken zijn geweest. Hun belastende verklaringen worden gebruikt in de zaken tegen de andere verdachten. De kroongetuigen krijgen strafvermindering. In het kader van deze kroongetuigendeal zijn ook financiële afspraken gemaakt die zien op een lening voor het opbouwen van een nieuw bestaan en een geldbedrag voor het regelen van beveiliging.

verzoek advocaten

De advocaten van een aantal verdachten had verzocht om nader onderzoek te doen naar deze afspraken omdat de wet verbiedt dat getuigen financieel worden beloond voor het afleggen van verklaringen in strafzaken. In het geval van Peter la S. zijn er serieuze aanwijzingen dat hij een bedrag van ongeveer 1,4 miljoen heeft ontvangen van de Nederlandse staat. Een dergelijk hoog bedrag suggereert volgende de betrokken advocaten dat er sprake is van het kopen van een getuigenis. Daarom wilden zij nader onderzoek.

Het hof heeft dat verzoek vanmiddag afgewezen. Daarbij overwoog het hof dat afspraken over de beveiliging van kroongetuigen en bedreigde getuigen vanwege hun aard nooit helemaal openbaar kunnen worden gemaakt. Over de dreiging kan immers om begrijpelijke redenen nooit in het openbaar worden gesproken, zo redeneerde het hof. En daarom zal er volgens het hof altijd sprake zijn van een “gefragmenteerd beeld” van de bedreiging en de beveiliging die nodig is. Om die reden werd het verzoek om nader onderzoek afgewezen.

Daarmee heeft het hof nog geen oordeel gegeven over de vraag of de verklaringen van de kroongetuigen als bewijs mogen worden gebruikt. Dat oordeel volgt bij het einde van de zaak.

Lees verder in NRC: Een ‘vieze deal’ met Vieze Peter. Over de vraag: mag een kroongetuige worden betaald om zijn eigen bescherming te regelen?

zussen holleeder

Het hof heeft nog geen beslissing genomen wanneer en hoe de zussen Astrid en Sonja Holleeder moeten worden gehoord in het liquidatieproces. Zij hebben hun verklaringen afgelegd omdat ze vreesden voor hun broer Willem Holleeder. Vorige week besliste de Amsterdamse rechtbank dat de zussen eerst door de onderzoeksrechter moeten worden gehoord. Dat verhoor vindt plaats in beslotenheid.

Of het hof de zussen Holleeder zelf zal willen horen hangt af van de verdachten en het Openbaar Ministerie. Zij mogen morgen hun wensen over deze getuigen bekendmaken. Daarna zal het hof beslissen hoe en wanneer Astrid en Sonja Holleeder worden gehoord.

Lees verder in NRC: In zijn bijzijn worden ze verhoord, over de rechter, die worstelt met de manier waarop de zussen verhoord moeten worden.
    • Jan Meeus